Waarom vandaag een belangrijke dag is voor Bitcoin, 2 miljard aan verlopen contracten

Vandaag verlopen voor meer dan 2 miljard dollar aan optie-contracten op bitcoin. Veel van deze opties gokten dat bitcoin vandaag een waarde zou hebben van 60 duizend dollar (57 duizend euro). Veel te optimistisch dus.

Deze opties kunnen de bitcoin koers een flinke klap geven, maar gek genoeg is in aanloop naar het verlopen van deze contracten de koers juist gestegen.

Bitcoin stijgt tot 21.000 dollar

De afgelopen 24 uur is de bitcoin koers met 4% gestegen. Hierdoor danst de waarde om en nabij de 21 duizend dollar (20 duizend euro). Doordat elke laatste vrijdag van de maand (vandaag dus) veel opties verlopen, is de vraag of deze prijs stand kan houden.

Ongeveer 103.000 contracten op bitcoin, met een nominale waarde van 2,1 miljard dollar lopen vandaag af.

Wat is een bitcoin optiecontract eigenlijk?

Je hebt het waarschijnlijk al vaker voorbij zien komen, maar wat is een bitcoin optiecontract nu eigenlijk? De koper van een bitcoin optiecontract koopt het recht, waarmee je dus niet de verplichting hebt, om bitcoin te kopen (call-optie) of te verkopen (put-optie) tegen een vooraf bepaalde koers.

Indien je een call-optie afsluit zet je in op een koersstijging en bij een put-optie is het tegenovergestelde het geval. Heb jij bijvoorbeeld het gevoel dat bitcoin weleens flink kan gaan knallen de komende periode, maar heb je pas over een paar weken het geld om bitcoin te kopen? Dan kan een call-optie een slimme zet zijn. Je kunt dan vastleggen dat je over een paar weken bitcoin kunt kopen tegen de koers van vandaag.

Als de koers over 4 weken op 60.000 dollar per bitcoin is, dan kun jij gewoon nog bitcoin kopen tegen de koerswaarde van vandaag. Uiteraard betaal je wel een premie om dat contract af te kunnen sluiten. Het verschil tussen de koers over 4 weken en de koers van vandaag, minus de premie is de winst die je op het optiecontract maakt. Elke laatste vrijdag van de maand, zoals vandaag, worden er dus voor miljoenen van dit soort contracten uitgevoerd.

500 dollar verwijderd van maximale pijn

De maximale pijnprijs voor bitcoin is 20.500 dollar, waarbij de meeste handelaren veel te bullish waren en gokten op prijzen boven 60.000 dollar. Met maximale pijnprijs wordt de prijs bedoeld waartegen het grootste aantal optiehouders financieel verlies lijdt. Op dit moment is de koers dus ongeveer 21 duizend dollar, 500 dollar meer dan de maximale pijnprijs, dus het wordt een spannende dag vandaag.

De Put to Call-ratio is 0,57, met calls van 66.013 en puts van 37.495.

Bron: Deribit

Mogelijke daling tot 17.000 dollar

Als we naar de technische analyse kijken, dan heeft bitcoin weerstand gevonden op het niveau van 21.500 dollar, elke keer als de koers hier uit probeerde te breken, dan lukte dat niet. De huidige waarde is dus letterlijk make or brake vandaag.

Op het moment van schrijven is de koers 21.000 dollar, en als deze niet met 500 dollar weet te stijgen, maar daalt tot onder de maximale pijnprijs, dan kan de koers hard dalen. Volgens verschillende analisten kunnen de aflopende contracten ervoor zorgen dat bitcoin onder de 17 duizend dollar duikt.

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Hoelaat verlopen die opties Nederlandse tijd?
  Groet Oscar

  24 juni 2022
 • 2 miljard op een totale btc market cap van 400 miljard op dit moment, waarom zou dit zo’n verschil moeten maken dat de prijs zo gaat instorten dat is echt berust op gebakken lucht…

  24 juni 2022
 • Meschien krijgen de mensen die opgelicht werden iets terug

  25 juni 2022
 • Omdat Bitcoin een soort van piramidespel 2.0 is blijven mensen er veel aandacht aan schenken.
  Koers kan alleen maar omhoog als er meer zieltjes worden gewonnen.
  Het grote publiek begint het door te krijgen dat deze bubbel aan het uiteenspatten is

  25 juni 2022
  • Weer iemand die totaal geen idee heeft hoe btc werkt en waarom de koers de laatste maanden is gedaald. Triestig.

   26 juni 2022
 • Weet een mooie uitgebreide niets-zeggende uiteenzetting die niet klopt.

  26 juni 2022