Hoe bitcoin en ethereum kunnen loskoppelen van de gecorreleerde aandelenmarkt

De tendens lijkt dat als de grote Amerikaanse aandelenindexen stijgen, dan stijgen bitcoin en ethereum nog harder. Maar als deze indexen dalen, dan daalt de cryptomarkt nog harder. Het wordt tijd dat bitcoin en ethereum zich loskoppelen van deze correlatie.

Bitcoin volgt Nasdaq, maar goud en dollar gaan andere kant op

Hieronder een grafiek van Arcane research. Deze laat de correlatie zien tussen bitcoin (gemiddelde van 30 dagen) en goud, NASDAQ en de dollarkoers (DXY). De brede markten bevinden zich momenteel in een vreemde toestand. De 30-daagse correlatie van Bitcoin met de Nasdaq is gestegen naar het hoogste punt sinds juli 2020, terwijl de correlatie van bitcoin met goud tot een dieptepunt is gedaald.

De correlatie tussen bitcoin en de DXY is op dit moment ontzettend laag, namelijk -0,53; dit is zelfs een negatieve correlatie. Dat betekent dat als goud bijvoorbeeld stijgt, bitcoin daalt en andersom. De dollar wordt momenteel sterker en de DXY bevindt zich op het hoogste niveau sinds maart 2020 (onder andere omdat de Europese centrale bank de rentes nauwelijks verhoogt). Je zou dit dus als een contra-indicator voor de bitcoin koers kunnen gebruiken.

Op één hoopje gooien

Inflatieverwachtingen en het beleid van centrale banken hebben invloed op technologie. Het wordt in de VS duurder om te lenen en groeiprognoses worden hierdoor kleiner. Je zou kunnen stellen dat de verhoogde correlatie van bitcoin met technische aandelen sinds maart 2020 het beeld schetst dat institutionele beleggers bitcoin bundelen met andere risicovolle activa.

Mocht dit het geval zijn dan valt te verklaren waarom de cryptosector sinds november zo slecht presteert. De aandelenmarkt is namelijk gedurende dezelfde periode ook gedaald.

Hoge correlatie op korte termijn

Volgens Tom Dunleavy van onderzoeksbureau Messari zal deze correlatie niet lang meer duren. 

Hij stelt dat de correlatie tussen bitcoin (en ethereum) met de aandelenmarkt gemiddeld 40-50% op lange termijn is, en 90% op de korte termijn. Vooral als er veel stress is op de markten dan is de correlatie hoog. Zoals we schreven in de intro, als de markt stijgt, stijgen crypto’s harder en als de markt daalt, dan dalen crypto’s harder.

Dunleavy verwacht dat het restant van 2022 slecht zal zijn voor de aandelenmarkten, omdat de rentes omhoog gaan en de Russische invasie voor onrust zorgt. Maar hij verwacht dat crypto zich loskoppelt van de bestaande correlatie en een sterke tweede helft tegemoet kan zien. 

Loskoppelen door Ethereum

De overstap van Ethereum van Proof-of-Work naar Proof-of-Stake zal het begin zijn voor een verandering in hoe investeerders naar Ethereum kijken.  Dunleavy verwacht dat dit er voor zorgt dat de cryptomarkt fundamenteel zal veranderen, althans in de ogen van institutionele investeerders.

The Merge zal helpen een nieuwe bullmarkt voor crypto op gang te brengen, waardoor deze activaklasse eindelijk wordt losgekoppeld van aandelen en deze op zichzelf kan staan. Hij onderbouwt dit door te stellen dat staatsobligaties en goud een lage of zelfs negatieve correlatie hebben met Amerikaanse aandelen.

Ethereum na de The Merge wordt niet alleen een “internetobligatie”, maar een nieuw type hybride obligatie met meerdere wenselijke eigenschappen voor institutionele beleggers. Het verhaal van Bitcoin als een betere versie van goud wordt verder versterkt. Dit zal er volgens Dunleavy voor zorgen dat crypto kan stijgen, terwijl aandelen zullen dalen in de tweede helft van 2022. 

Vervang obligaties en goud

Hij verwacht dat de correlatie tussen de aandelenmarkt en bitcoin en ethereum geleidelijk zal afnemen en in het vierde kwartaal van 2022 zelfs negatief zal zijn. Net als bij coronatesten is – in dit geval -negatief positief. Goud en obligaties bewegen zich namelijk al meer dan 20 jaar onafhankelijk van Amerikaanse aandelen.

Maar obligaties en goud leveren geen uhm, gouden bergen meer op, en komen door de hoge inflatie in veel gevallen zelfs negatief uit. Dunleavy sluit af door te stellen dat goud en obligaties niet meer werken zoals vroeger. 

“Nieuwe alternatieven moeten worden overwogen. ETH na de fusie heeft de eigenschappen om door ten minste enkele beleggers als een obligatie te worden beschouwd. Het concept van BTC als goud wordt sterker naarmate crypto wordt geherwaardeerd door investeerders. Gigantische geldstromen van instellingen helpen ons te ontkoppelen.”

De onderzoeker zegt dat we ons klaar moeten maken voor een herwaardering van portfolio’s wereldwijd van 60/40 naar 60/30/10. Dit zijn aandelen/obligaties/ETH+BTC.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.