‘Invloed financiële wereld in crypto kan zorgen voor recessie’

Afgelopen week publiceerde het Centraal Planbureau (CPB) een rapport over de risico’s die de stabiliteit van de financiële markten bedreigen. In een van de meest merkwaardige scenario’s veroorzaakt de cryptomarkt een nieuwe recessie.

Crisis door crypto

Het CPB verwacht niet direct dat crypto’s op een of andere manier tot financiële instabiliteit van de economie zullen leiden. Wel hebben ze een scenario geschetst waarin de cryptomarkt toch voor een mondiale financiële crisis zou kunnen zorgen.

De stabilisatie van de cryptokoersen kan ervoor zorgen dat financiële instellingen grotere risico’s op de cryptomarkt zullen nemen. Bijvoorbeeld door met derivaten in de cryptomarkt te investeren.

In het rapport staat dat het gevaarlijk is als de koersen ineens gigantisch zouden dalen. Dat kan gebeuren als zwakheden in de cryptotechnologie gevonden én uitgebuit worden. Als voorbeeld gaven ze het beruchte DAO-incident,  één fout in de code van dat platform leidde tot een miljoenendiefstal van ether.

Hebben financiële instellingen bijvoorbeeld met derivaten veel geld in crypto? Dan kan dat volgens het CPB mogelijk leiden tot een nieuwe crisis.

Gaat de geschiedenis zichzelf herhalen?

Het CPB verwacht in een scenario zoals hierboven een crisis die vergelijkbaar is met die van 2007-2008. In het kort: er werd gegokt en verloren op de waarde van hypotheken.

Hoe werkt dit? Financiële instellingen kochten in die tijd risicovolle producten zoals mortgage bonds. Met een ‘mortgage bond’ koop je een enorm pakket van hypotheken. Met een derivaat kan je vervolgens op de prijs van zo’n pakket gokken zonder de eigenaar van het pakket te zijn. Het is dan wel belangrijk dat je precies weet wat de inhoud van zo’n pakket is. Dat wisten de financiële instellingen vaak niet wanneer zij dat kochten.

Wat bleek? De mortgage bonds zaten vol met hypotheken die niet betaald werden. Toen dit bekend werd stortte de prijzen van die pakketten in en verloren de financiële instellingen miljarden. De rest is geschiedenis.

Makkelijk te voorkomen

Hadden financiële instellingen dit voor 2008 wel goed uitgezocht? Dan had dat een hoop geld en ellende gescheeld.

De inhoud van een mortgage bond is alleen in te zien door de eigenaar en de koper. De code voor bijna alle crypto- en blockchainprojecten is voor iedereen openbaar. Foutjes kan je er dus zo uitvissen. Kijk dus ook altijd of je een review van de code van een project kan vinden vóór je investeert.

Toch verwacht het CPB dat financiële instellingen, net als bij de mortgage bonds, niet de moeite gaan doen om dit uit te zoeken. Zij voorspellen een scenario waarin er grof in crypto’s geïnvesteerd wordt zonder goed vooronderzoek. En dat brengt risico met zich mee.

Blijkt het project dan toch niet zo solide? Dan zal de financiële instelling flinke tikken te verduren krijgen. Volgens het CPB kan dit zelfs tot een wereldwijde recessie leiden.

Hoe voorkom je deze situatie? Door goed vooronderzoek te doen. Financiële instellingen zien het dan meteen als een project niet goed genoeg is.

Wij vinden het in ieder geval een goede ontwikkeling dat het CPB aandacht aan crypto’s besteedt. Wil je het rapport zelf lezen? Klik dan hier.

Delen:

Thijs is gastauteur bij BTC Direct. Hij doet niets liever dan de koers analyseren en schrijven. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij veel ervaring. Hij houdt zich namelijk al sinds zijn tienerjaren met blockchain bezig.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.