Craig Wright claimt auteursrecht op bitcoin, Bitcoin SV (BSV) koers gaat over de kop

Craig Wright, de man die beweert Satoshi Nakamoto te zijn, gaat nog een stap verder. Wright heeft een claim op auteursrecht ingediend bij het Amerikaanse Copyright Office. In deze claim beweert hij de eigenaar te zijn van de bitcoin software en de bitcoin whitepaper.

Met de bitcoin software wordt de originele code van bitcoin uit 2009 bedoeld. Je kan het whitepaper zien als het ontwerpplan van bitcoin. Deze is uitgebracht in 2008. Craig Wright zegt dus van beide hersenspinsels de eigenaar te zijn.

Strijd om het eigenaarschap van bitcoin

In 2008 publiceert een anonieme identiteit het plan voor bitcoin. Hij of zij noemt zich Satoshi Nakamoto, maar die naam is waarschijnlijk een pseudoniem. Tot op de dag van vandaag is niet bekend wie Satoshi is.

Ondertussen zijn er wel een hoop namen de revue gepasseerd. Hal Finney bijvoorbeeld, een Amerikaans programmeur die de allereerste bitcointransactie ontving.

Eind 2015 duikt er nog een ‘Satoshi’ op. De Australische zakenman Craig Wright verschijnt dan in de media. Hij vertelt dat hij de Satoshi Nakamoto is van bitcoin. De enige manier om dat te bewijzen is door bitcoins uit het oudste ontvangstadres te halen. Maar dat lukt Wright niet.

En op 21 mei duikt er dus een nieuw hoofdstuk op in de ‘Wie is Satoshi?’-soap, in de vorm van een copyright claim.

Een claim op auteursrecht zegt niet veel

Eigenlijk zegt een claim op auteursrecht niet veel, iedereen kan er één indienen. De regel ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’ geldt dan. Jerry Brito werkt bij Coin Center, een organisatie gericht op cryptocurrency en regulering. Hij tweet het volgende erover:

Aanvechten in de rechtzaal

Maar waarom dient Craig Wright dan een claim op auteursrecht in? Daarvoor moeten we in de voorwaarden van de Amerikaanse Copyright Office duiken:

‘Over het algemeen is registratie vrijwillig. Auteursrecht bestaat vanaf het moment dat het werk is gemaakt. U dient zich echter wel te registreren als u een rechtszaak wilt starten wegens inbreuk op een Amerikaans werk.’

En hier wordt het interessant. Craig Wright speelt nu namelijk een merkwaardig spel:

  • Stel, Craig Wright ís Satoshi Nakamoto. Dan heeft hij nu auteursrecht, en kan hij dat later aanvechten in de rechtszaal als iemand hieraan twijfelt.
  • Is Craig Wright niet Satoshi? En wil de echte Satoshi Nakamoto erkenning van zijn werk? Dan moet Satoshi zich wel bekend maken, en naar de Amerikaanse rechtszaal gaan.
  • Komt Satoshi nooit opdagen, dan kan Craig Wright doen wat hij wil met zijn auteursrecht. Denk bijvoorbeeld aan het aanklagen van andere personen en instanties op inbreuk van auteursrecht van bitcoin.

Kortom, dit verhaal krijgt ongetwijfeld een staartje.

Bitcoin SV koers reageert meteen

Direct na het nieuws reageerde de koers van Bitcoin SV (BSV) meteen. In slechts één uur tijd steeg de koers van 62 dollar naar ruim 132 dollar. Dat is een stijging van ruim 132 procent! Lang duurde dit echter niet, de waarde van BSV is nu weer iets gezakt naar 108 dollar.

Bitcoin SV moet je trouwens niet verwarren met Bitcoin. Bitcoin SV is namelijk een aftakking van Bitcoin Cash. En Bitcoin Cash is op zijn beurt weer een aftakking van Bitcoin. Volg je het allemaal nog een beetje?

SV staat voor Satoshi’s Vision. Volgens Craig Wright komt deze cryptomunt het dichtst in de buurt bij het bitcoin whitepaper, het originele plan van bitcoin. BSV onlangs verwijderd van Binance en Shapeshift, nadat Craig Wright dreigde met een rechtszaak tegen een anonieme Twitteraar.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.