Programmeur Andre Cronje stapt uit cryptocurrency, koersen DeFi zakken in elkaar

Gisteren maakten Andre Cronje en Anton Nell via Twitter bekend dat ze zo snel mogelijk willen stoppen met werken aan DeFi-projecten. Cronje is de bedenker van year.finance (YFI) en Nell is de hoofdontwikkelaar bij de Fantom Foundation.

Flinke daling tot gevolg

Dit was direct merkbaar in de koers van YFI. Na de aankondiging verloor de munt bijna 2.000 euro aan waarde. Binnen een paar uur zakte de koers van ongeveer 18.500 euro tot een dagelijkse bodem van 16.200 euro.

25 projecten worden op 3 april stopgezet

Bij de aankondiging van het besluit zei Nell dat vanaf 3 april ongeveer 25 projecten DeFi-projecten stopgezet zullen worden.

Deze omvatten populaire protocollen Yearn Finance en Keep3r Network, Bribe Finance, Solidly (een nieuw project dat op 24 februari live ging en in drie dagen een waarde van 2 miljard euro bereikte), en andere.

Dit zou kunnen zorgen voor miljardenverliezen voor de cryptomarkt en het is nog maar de vraag of al deze projecten worden opgedoekt, of door andere developers worden voortgezet. In theorie hoeft het opstappen van een hoofdprogrammeur of de bedenker niet het einde te betekenen. De coins kunnen voortleven op de blockchain, maar de vraag is of er dan nog wel nieuwe ontwikkelingen bij komen.

YFI lijkt veilig

Van al deze projecten biedt BTC Direct alleen de crypto YFI aan, maar deze lijkt veilig. Volgens een medewerker van yearn.finance heeft Cronje al een jaar niets bijgedragen aan het project en werken er 190 programmeurs, die gewoon door zullen bouwen. Mocht het voortbestaan van deze crypto in gevaar komen, dan hoor je dat van ons.

Toch is het interessant om niet alleen de koers van YFI in de gaten te houden, maar ook naar de koersen van de andere projecten te kijken. Het plotselinge vertrek en het dichterbij komen van 3 april, de datum dat ze er echt mee stoppen, kan voor een grotere dump zorgen dan acht gangen in een all you can eat restaurant.

Nell schreef:

“Andre en ik hebben besloten dat we het hoofdstuk van bijdragen aan de DeFi/crypto-ruimte afsluiten. Er zijn zo’n 25 apps en diensten die we op 3 april 2022 beëindigen.”

Programmeren in DeFi is helemaal niet leuk

Hij zegt dat de beslissing er al een tijdje aan zat te komen. Hij wees op een blogpost die Cronje in januari vorig jaar publiceerde, “Building in DeFi Sucks”, en zegt dat dit geen incident is.

“In tegenstelling tot eerdere ‘building in DeFi sucks’ rage stopt, is dit geen reflexmatige reactie op de haat die wordt ontvangen door het vrijgeven van een project, maar een beslissing die al een tijdje aan de gang is.”

Waarom stopt Cronje?

Geruchten over het vertrek van Cronje begonnen op 5 maart nadat updates op zijn LinkedIn-pagina aantoonden dat hij de Fantom Foundation, Yearn Finance en Ethereum had verlaten.

Eerder vorige week verwijderde Cronje zijn Twitter-account zonder enige uitleg. Michael Kong, de CEO van Fantom, bevestigde dat de ontwikkelaar voorlopig afstand deed van het publieke leven omdat hij online te veel haat kreeg.

Rampzalige lancering Solidity Exchange

Larry Cermak, vice-president van onderzoek bij The Block, noemde de beslissing van Cronje en Nell “behoorlijk krankzinnig”.

“Tenzij alleen wat regelgevende psyops en terugkomen als anons, is dit behoorlijk krankzinnig. Het besluit is al een tijdje aan de gang, maar Solidly is net een paar weken geleden gelanceerd.”

“Ik begrijp dat de contracten niet kunnen worden geüpgraded en dat er geen admin nodig is, maar dat maakt nog steeds niet zoveel uit in DeFi. De aandachtsspanne is kort.”

Cermak benoemde Solidity en Michael Kong zei dat Cronje geen trek meer had in de online haat. Deze twee uitspraken verwijzen naar een bug in een smart contract van Solidly Exchange. Dit project is een paar weken geleden gelanceerd, en door die bug hebben gebruikers veel geld verloren uit de liquidity pools.

Cronje heeft al die tijd ontkent dat er geld verloren is en dit leidde tot vele boze berichten.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.