Crypto analyse: dit zou dramatisch zijn voor Bitcoin

De afgelopen dagen beweegt de Bitcoin koers rond het 30.000 dollar level. Een aantal dagen sloot de grootste cryptomunt de dag boven dit prijsniveau, maar gisteren slaagde het er niet in om dit te handhaven en daalde het met bijna 3%.

Tijdens een opwaartse beweging zijn correcties heel normaal en kunnen belangrijke ondersteuningsniveaus worden getest om de stijging voort te zetten. Echter, het is van belang om te letten op de diepte van de correctie. Als de dagelijkse kaars onder het niveau van $28.600 sluit, is er wel reden om meer neerwaartse druk te verwachten.

In deze analyse gaan we dieper in op de belangrijke prijsniveaus rond de huidige koers en nemen we een kijkje op de grafiek van de S&P 500. Zoals ik in eerdere analyses heb benoemd, is er een duidelijke correlatie tussen de bewegingen van de aandelenmarkt en Bitcoin. Een grote verschuiving van de aandelenindex-koers kan de trend bepalen voor Bitcoin.

Laat ik alvast maar verklappen dat het spannend gaat worden. De afsluiting van deze maand kan wel eens een doorslaggevende factor zijn voor de koersbeweging van Bitcoin gedurende de rest van het jaar.

Houd deze niveaus in de gaten de komende dagen

We beginnen met de belangrijke prijsniveaus. Momenteel zijn er slechts twee prijsniveaus die de moeite waard zijn om in de gaten te houden. De eerste is de groene lijn op de onderstaande grafiek rond de 28.600 dollar, die fungeert als een betrouwbare ondersteuning. De tweede is de weerstand van 29.800 dollar.

De groene lijn is niet zomaar een gewone ondersteuning is. Eerder was dit een grote weerstand waar de grootste cryptomunt wekenlang mee worstelde en er maar niet doorheen kon breken. Uiteindelijk is het toch gelukt en nu is het geen gekke gedachte om dit niveau te testen als ondersteuning.

Sluit Bitcoin een 4-uurscandle boven de weerstand van de 29.800 dollar, dan zit er nog genoeg kracht in de opwaartse beweging en kan een verdere stijging in het verschiet liggen. In dat geval is het interessant om te kijken naar de lokale top rond de 30.800 dollar. Wanneer ook deze barrière doorbroken wordt, kan het volgende belangrijke prijsniveau al snel in zicht komen, namelijk de 32.000 dollar.

Waarom de correlatie tussen Bitcoin en de S&P 500 van belang is

Zoals ik al aangaf in de introductie, is er een duidelijke correlatie te zien tussen Bitcoin en een belangrijke aandelenindex: de S&P 500. Vaak beweegt de grootste cryptomunt in lijn met deze index en daarom is het de moeite waard om af en toe de grafiek van deze index erbij te betrekken.

Hieronder zie je de ver uitgezoomde maandelijkse grafiek van de S&P 500. Elke candle in de grafiek vertegenwoordigt een maand.

We beginnen bij het begin. Op de bovenstaande grafiek zie je een zwarte lijn. Dit is de 20 Month SMA. Een indicator die de afgelopen 20 maandkoersen bij elkaar optelt en het gemiddelde neemt. Hierdoor ontstaat een lijn die in de geschiedenis van de S&P 500 een cruciale rol heeft gespeelt in het bepalen van de trend.

Telkens wanneer de koers onder deze indicator dook, was het binnen een maand of twee weer terug boven de lijn. Wanneer dit niet het geval was, dan was er reden tot bezorgdheid. In deze eeuw hebben we dit twee keer meegemaakt en het resultaat is duidelijk: een enorme daling volgde.

Hoe staat de koers er nu bij?

Op dit moment bevindt de koers van de S&P 500 zich al enkele maanden onder deze indicator en testen we deze lijn op dit moment opnieuw. Het is nu erop of eronder. Over tien dagen sluit de maandcandle en als deze opnieuw onder de indicator sluit, kan dit het einde van de opwaartse beweging betekenen. Niet alleen voor de aandelenindex, maar ook zeker voor Bitcoin.


Alexander studeert rechten en heeft een achtergrond in de politiek. Naast zijn interesse in de blockchain technologie, richt hij zich vooral op de koers-technische benadering van cryptomunten. Met name de cyclivorming, die we ook in veel andere aspecten van het leven tegenkomen, zoals oorlog en welvaart, vindt hij uiterst fascinerend.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.