‘Crypto assets geen bedreiging voor financiële stabiliteit’

Cryptocurrencies vormen geen bedreiging voor de wereldwijde financiële stabiliteit. Dat is de conclusie van een rapport van de Financial Stability Board. Dit rapport is woensdag 10 oktober gepubliceerd.

Wat is de FSB?

De Financial Stability Board (FSB) is een internationale toezichthouder in de financiële wereld. Zoals je al uit de naam kan aflezen, houdt de organisatie zich bezig met het waarborgen van de financiële stabiliteit. Het is een internationaal orgaan bestaande uit vertegenwoordigers van verschillende centrale banken en ministeries van Financiën.

Wat staat er in het rapport?

Het rapport draagt de illustere naam: Crypto-asset markets Potential channels for future financial stability implication. In het rapport beschrijft de FSB wat de kansen en bedreigingen zijn van cryptocurrencies op de financiële stabiliteit. De belangrijkste conclusie van dit orgaan is dat crypto’s weinig risico vormen voor de financiële markt.

Dit heeft volgens hen onder andere te maken met het kleine marktaandeel van cryptocurrencies in de financiële wereld. Er gaat nu ongeveer 210 miljard euro om in cryptovaluta. Dat is nog geen twee procent van al het geld dat in goud omgaat.

Maar de FSB schrijft wel dat cryptocurrencies goed in de gaten gehouden moeten worden. Het internationale orgaan heeft onder andere richtlijnen opgesteld voor consumentenbescherming, het voorkomen van witwassen en het voorkomen van financieren van terrorisme.

Let ook op ICO’s en volatiliteit

Eerder schreef de FSB ook al een rapport met richtlijnen om de cryptomarkt te beoordelen. Zo adviseerde de Financial Stability Board onder andere om te letten op het aantal ICO’s en de prijsvolatiliteit van cryptocurrencies.

Standpunt FSB niet veranderd

In maart dit jaar kwam de voorzitter van de FSB tot dezelfde conclusie als nu. Dat was op persoonlijke titel en in de aanloop naar de G20. Mark Carney zei toen dat de FSB oordeelde dat cryptocurrencies geen risico’s vormen voor de wereldwijde financiële stabiliteit. Ook na verder onderzoek is de mening van de FSB blijkbaar dus niet veranderd.

Wil je het rapport zelf doornemen? Dat kan hier (PDF).

Delen:

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.