‘Crypto hater’ Peter Schiff lanceert Bitcoin Ordinals NFT-collectie

Het lijkt wel satire, maar toch is het waar: econoom, voorstander van goud en vocale crypto-scepticus Peter Schiff heeft een NFT-collectie onthuld op het Bitcoin-netwerk. Deze wordt binnenkort geveild.

De reacties vanuit de cryptogemeenschap zijn gemengd. Over het algemeen zijn velen verbaasd, geamuseerd of juist verwelkomend – vooral de voorstanders van Ordinals. Anderen wijzen graag op zijn ogenschijnlijke hypocrisie.

Al jarenlang kritisch

Al jarenlang levert Schiff actief kritiek op crypto, en dan vooral op Bitcoin. Veel van zijn argumenten draaiden tot dusver om het idee dat Bitcoin als een Ponzi-schema is zonder intrinsieke waarde.

Ondanks dit alles onthulde Schiff zijn ‘Golden Triumph’ NFT-collectie in een Twitter-thread op 27 mei, in samenwerking met een van zijn favoriete artiesten genaamd ‘Market Price’. “Deze samenwerking omvat het oorspronkelijke schilderij ‘Golden Triumph’ evenals een reeks afdrukken en Ordinals ingeschreven op de Bitcoin blockchain”, schreef Schiff.

Golden Triumph

De Golden Triumph-collectie bestaat uit een fysiek schilderij op een olieverfdoek van een menselijke hand die een goudstaaf vasthoudt, 50 prenten ervan en 50 digitale versies, ingeschreven als Ordinal NFT’s op Bitcoin.

De collectie wordt verkocht via een veiling in twee delen, beginnend op 2 juni en eindigend op 9 juni. Voor de Ordinals ontvangt de hoogste bieder #1 van de collectie, waarbij de volgende 49 hoogste bieders #2 tot #50 ontvangen in aflopende volgorde.

Een waardevol aspect

Het lijkt er voorlopig wel op dat Schiff geen volledige ommekeer maakt rondom Bitcoin. Wel heeft hij het nut ingezien van blockchain-technologie: verifieerbaar eigendom van digitale activa als NFT-kunstwerken.

In een reactie op Schiff’s tweet vroeg een Twitter-gebruiker hem: “Dus… het is waardevol om je ‘gouden’ inscripties op Bitcoin te plaatsen, maar bitcoin [BTC] zelf is niet waardevol?”

“Correct”, antwoordde Schiff.

Behalve zijn afkeer van crypto, uitte Schiff in het verleden ook al verschillende malen kritiek op NFT’s.

In maart 2021 beschreef Schiff NFT’s nog als ‘nep-activa’, die niets anders bieden dan eigendom van een digitaal beeld dat eindeloos kan worden gerepliceerd op internet. “Maar zelfs als eigenaar van het beeld zul je geen controle hebben over de toegang ertoe. Het bestand is duizenden keren gekopieerd, dus iedereen met toegang tot internet kan er net zoveel naar kijken als jij”, schreef hij.

Trump deed het ook al

Schiff’s scherpe ommezwaai is vergelijkbaar met die van een andere vocale criticus: voormalig president van de VS Donald Trump. Die haalde eerder ook herhaaldelijk fel uit naar crypto, alvorens toch een (commerciële) meerwaarde te zien in NFT’s.

In december 2022 berichtte Trump dan ook plotseling over een ‘grootse aankondiging’ die eraan zou komen. Tot ieders verrassing onthulde hij vervolgens de Trump Digital Trading Cards-collectie. Of de digitale kunstwerken van Schiff even hard over de toonbank zullen gaan als die van ‘The Donald’, is wel nog even afwachten.


Annina verdiept zich al geruime tijd in de wereld van crypto en blockchain en is vastberaden om alles te weten te komen. Daarom duikt ze regelmatig in de wereld van Bitcoin, altcoins en alles daaromheen. Haar bevindingen vertaalt ze naar begrijpelijke artikelen, zodat ook jij snel op de hoogte bent.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.