Cryptocurrency meer waard dan index van alle Amerikaanse banken

Satoshi Nakamoto ontwikkelde tijdens de vorige financiële crisis bitcoin, een stil protest tegen banken. Iets meer dan 10 jaar later, en de hele cryptocurrencymarkt is meer waard dan de waarde van alle Amerikaanse banken bij elkaar.

Markt van 1,7 biljoen euro

Gisteren bereikte de totale marketcap van alle cryptocurrency’s even 2 biljoen dollar (1,7 biljoen euro). Jim Bianco van Bianco Research, zegt dat de totale cryptomarkt de waarde van de S&P Composite 1500 Banks-index heeft overtroffen. Deze index volgt de prestaties van alle beursgenoteerde Amerikaanse banken.

Altcoins beginnen te domineren

Bianco schrijft de mijlpaal toe aan stijgende altcoins, het marktaandeel van altcoins vergeleken met bitcoin heeft het hoogste punt in twee jaar bereikt.

In het bovenste deel van de grafiek zie je de stijgende waarde van de hele cryptomarkt, onder het percentage van altcoins op de hele markt.

Altseason duurt nog wel even

De onderzoeker is van mening dat ondanks de enorme winsten, altcoins nog lang niet uitgeraasd zijn. Hij zegt dat altcoins (en dan voornamelijk Ethereum) in 2018 een marktaandeel hadden van 70%. ‘Toen knalde de bubbel. Deze maatstaf suggereert dat altcoins nog verder kunnen groeien vergeleken met bitcoin. Of ETH / DeFi heeft nog genoeg groeipotentieel.’

Bitcoin verliest dus terrein aan andere cryptocurrency’s, maar is nog steeds de apex predator van de markt.

Bron: Coinmarketcap

Bitcoin meer waard dan grootste banken

De cryptomarkt bestaat voor 56% uit bitcoin, dat was begin dit jaar nog 69%. Ondanks de afnemende dominantie is bitcoin in zijn eentje nog steeds meer waard dan JPMorgan, Bank of America en Wells Fargo samen.

Ter vergelijking: een jaar geleden was de totale marktkapitalisatie van bitcoin kleiner dan die van JPMorgan, de grootste Amerikaanse bank.

Nog een verdubbeling

Als de totale waarde van de cryptocurrencymarkt nog een keer de verdubbelaar inzet, zal het de waarde van alle Amerikaanse financiële bedrijven overtreffen. Volgens Bianco gaat het om banken, brokers, beurzen, vermogensbeheerders en leasemaatschappijen.

Wil bitcoin meer waard worden dan alle financiële bedrijven van de hele wereld, dan zou de marktkapitalisatie moeten verviervoudigen, aldus een schatting van Bianco.

Een ander leuk feitje is dat bitcoin op 4 maart het complete BNP van Nederland overtrof.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.