Crypto onderwerp van gesprek tijdens G7-top: strengere regels op komst

De Groep van Zeven (G7) is van plan om strengere regels door te voeren voor de cryptosector. Dit gezelschap, bestaande uit Frankrijk, Canada, Verenigde Staten, Duitsland, Italië, Verenigd Koninkrijk en Japan, wil hiermee voor meer transparantie voor het bedrijfsleven zorgen en consumentenbescherming vergroten.

G7-top

‘De G-7 zal het tempo van gerelateerde discussies versnellen in aanloop naar een bijeenkomst van ministers van Financiën en centrale bankiers medio mei’, staat op de website van Kyodo News. ‘Dit is slechts enkele dagen voordat de Japanse premier Fumio Kishida de top van dit jaar in Hiroshima organiseert.’

Op deze top komt dus ook aanpak van de regulering van cryptocurrencies ter sprake. De G7-leden maken zich namelijk grote zorgen over de risico’s die cryptocurrencies zouden vormen voor het financiële systeem. In de aanpak van strenge crypto-reguleringen wil de G7 samen optrekken met de Europese Unie. Hoewel wereldwijd de regels over het gebruik van crypto verschillen, hoopt het collectief hiermee het voortouw te nemen bij het formuleren van wereldwijde normen.

Het feit dat de G7 regelgeving wil versnellen is mede aangewakkerd door het instorten van FTX. ‘Dat heeft het slechte bestuur van de sector blootgelegd en schokgolven door de financiële markten veroorzaakt’, zo valt er te lezen.

FSB en IMF

De Financial Stability Board (FSB) heeft afgelopen oktober al een opzet gemaakt voor het creëren van een regelgevend kader. Hierin staat onder meer dat cryptocurrencies onderworpen moeten zijn aan regelgeving voor commerciële bankactiviteiten. De FSB is voornemens om de definitieve versie van dit plan uit te brengen in juli.

Daarnaast heeft het International Monetair Fonds in februari een beleidsdocument uitgebracht. In dit document zijn de belangrijkste componenten te vinden waarmee landen rekening moeten houden bij de regulering van crypto. Over één ding zijn de IMF-directeuren het eens: cryptocurrencies gaan geen status krijgen van een officiële valuta of wettig betaalmiddel.  


Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.