Verdien tokens met seeden van torrents

BitTorrent wil seeders voortaan belonen met tokens. Gebruikers kunnen tokens verdienen als ze bestanden seeden nadat zij zelf een bestand volledig hebben binnengehaald. Dat maakte BitTorrent op 28 september op hun website bekend.

Wat is Project Atlas?

Ondernemer Justin Sun, die achter cryptovaluta Tron zit, nam in juli 2017 met zijn Tron Foundation het bedrijf BitTorrent en daarmee ook µTorrent over. Het bedrijf noemt dit beloningstraject Project Atlas. Het doel van Atlas is om het BitTorrent-netwerk te veranderen aan de hand van de principes achter blockchain en seeders te motiveren om langer hun bestanden te uploaden.

Voor de duidelijkheid, BitTorrent is het bedrijf achter het populaire µTorrent, één van de vele programma’s waarmee je torrents kan downloaden en uploaden.

Het programma staat vooral bekend als platform waarmee je makkelijk (illegaal) media kan downloaden. Dat is mogelijk omdat het eigenlijk een soort decentraal platform is. De bestanden die je via het torrentnetwerk downloadt komen rechtstreeks van een andere gebruiker. Er zit geen derde partij tussen die content filtert.

Dit principe noemen we peer-to-peer, bestanden gaan direct van gebruiker naar gebruiker. Dat is overigens vrijwel nooit één-op-één, hetzelfde bestand kan door honderden gebruikers tegelijkertijd worden gedeeld en gedownload. Dat bestand wordt dan opgeknipt in kleine pakketjes die over het torrentnetwerk verstuurd worden. Een gebruiker die bestanden deelt, noemen we een seeder. Deze seeders worden voortaan beloond met tokens. Hoe dat precies werkt? Dat zie je in dit filmpje:

Zelf seeden

Heb je zelf al eens een film gedownload en merk je dat je pc hard aan het werk is? Dan komt onder andere omdat je op dat moment ook aan het seeden (dus uploaden) bent. Tijdens en na het downloaden van een bestand zorgt BitTorrent er namelijk automatisch voor dat je ook bestanden seedt.

Je kan seeden tijdens het downloaden niet uitzetten. Maar je kan wel instellen dat het bestand niet meer upload als de volledige download binnen is. Veel gebruikers doen dat ook direct op het moment dat de download compleet is, dat zorgt er weer voor dat het langer duurt om een bestand via het torrentprotocol te downloaden. Door het belonen van seeders komt daar wellicht verandering in. Hoe meer bandbreedte je als seeder ‘doneert’ en hoe langer je blijft seeden, des te hoe hoger je beloning. Die beloning bestaat uit een nog te ontwikkelen token die op de blockchain van Tron gaat draaien.

Sneller downloaden, maar voor niets komt de zon op

De tokens die de seeders krijgen worden betaald door de downloaders. Hoe meer je betaalt hoe sneller je downloadsnelheid.

Benieuwd hoe torrents precies werken?

 

Delen:

Thijs is gastauteur bij BTC Direct. Hij doet niets liever dan de koers analyseren en schrijven. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij veel ervaring. Hij houdt zich namelijk al sinds zijn tienerjaren met blockchain bezig.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Laat een reactie achter