Cryptocurrency is een geslachtsziekte en zou verboden moeten worden, aldus miljardair
Charlie Munger is een 98-jarige legende in de investeringswereld die al sinds jaar en dag samen met Warren Buffet aan het roer staat van Berkshire Hathaway. Inmiddels is Munger op een leeftijd dat hij weinig meer te verliezen heeft en dat levert regelmatig duidelijke uitspraken op. Tijdens een vraag-en-antwoord sessie van het in Los Angeles gevestigde Daily Journal Corp vergelijkt het investeringsicoon crypto met een geslachtsziekte.
“Ik heb zeker niet geïnvesteerd in crypto en ik ben zelfs blij dat ik het heb weten te vermijden. Het is als een soort geslachtsziekte”, aldus Munger. Meteen daarna prijst hij China voor het uitvaardigen van een algeheel verbod. Een beslissing waarvan hij hoopt dat de Amerikaanse overheid niet lang op zich laat wachten. “Ik denk dat China gelijk heeft en dat wij de verkeerde keuze maken door het toe te staan”, zo vervolgt Munger zijn verhaal.
Bitcoin creëert niets
Om de positie van Munger ten opzichte van bitcoin te begrijpen komt kennis over zijn verleden van pas. Munger en Buffet staan erom bekend te investeren in bedrijven die in hun ervaren ogen waarde leveren aan de maatschappij. Wat overigens niet betekent dat ze enkel investeren in bedrijven die een positieve impact op de maatschappij hebben. Aangezien Coca-Cola altijd een relatief grote positie in het portfolio van Berkshire Hathaway inneemt.
Buffet noemt bitcoin onder meer een asset die “niets creëert” en heeft het zelfs “rattengif in het kwadraat” genoemd. Waarmee in ieder geval duidelijk lijkt dat we van Berkshire Hathaway geen directe investering in bitcoin hoeven te verwachten. Al lijkt er binnen de grote investeringsfirma een veranderingsgolf op te komen.
Eerder deze week is het nieuws naar buiten gekomen dat Berkshire Hathaway voor 1 miljard dollar (ongeveer 870 miljoen euro) aandelen in Nubank heeft gekocht. Nubank is de grootste Braziliaanse fintech bank die vooral populair is onder Braziliaanse crypto-investeerders. Met deze investering is Berkshire Hathaway in ieder geval indirect afhankelijk van het succes van bitcoin en de rest van de markt.
Fiatgeld gaat naar nul
In het interview met Daily Journal Corp deelt Munger ook zijn visie over het macro-economische anno 2022. Waarbij hij onder andere opnoemt dat de waarde van fiatgeld op de lange termijn naar nul beweegt. Hetgeen een belangrijk onderdeel is van zijn huidige investeringsstrategie. Munger ziet dus wel het probleem van het fiatsysteem, maar ziet bitcoin of andere crypto niet als de oplossing.
We moeten hierbij niet vergeten dat Munger 98 jaar oud is en dat hij bitcoin beoordeelt vanuit een ander perspectief dan de gemiddelde belegger. Munger heeft ruime ervaring als het aankomt op het beoordelen van bedrijven, maar bitcoin is een fenomeen dat lastig in de traditionele modellen past.
Het is dan ook de vraag of Munger daadwerkelijk de tijd heeft genomen om zich in bitcoin te verdiepen. Munger en Berkshire Hathaway hebben bitcoin niet nodig en floreren zelfs in het systeem waar bitcoin zich tegen afzet. Vanuit dat oogpunt bezien is het niet vreemd dat Munger en consorten niet op de opkomst van bitcoin zitten te wachten.