Crypto verslaving kan levensverwoestend zijn

Er is een nieuw soort verslaving, die je enigszins een verkapte vorm van gokverslaving kan noemen. Crypto verslaving zorgt voor een hele berg nieuwe patiënten (ook Nederlanders) voor revalidatiecentra over de hele wereld, zo meldt Forkast.news.

3.000 naar een half miljoen

Het Castle Craig Hospital, opgericht om om alcoholisme en andere verslavingen te behandelen, biedt nu programma’s aan voor cryptocurrency-verslaafden. Een van de patiënten hiervan is de Nederlandse Roy, een 29-jarige man die al vier jaar werkt als verslavingsconsulent.

Hij heeft een geschiedenis van alcoholmisbruik en drugs, maar werd clean in 2017. Het ging goed met hem, totdat hij crypto ontdekte tijdens de bullmarkt van 2021. Roy benutte de vruchtbare markt en verdiende maar liefst 8.000 dollar in twee weken met BNB. Hij maakte uiteindelijk – op zijn hoogtepunt – een half miljoen van een investering van 3.000 dollar.

‘Een ongelofelijk gevoel’

Velen van jullie kennen het gevoel vast ook nog wel; de bullmarkt zorgde voor veel mogelijkheden, maar tegelijkertijd ook voor te veel zelfvertrouwen en fomo. “Ik denk dat het eerste succes me in principe een gevoel gaf van controle, van macht, van onbeperkt potentieel omdat er geen limiet is aan wat je kunt verdienen,” vertelde hij Forkast in een interview.

Wij zijn het inmiddels niet meer gewend, maar de markt in 2021 was een periode dat er bijna dagelijks groene cijfers te zien waren in de crypto-apps. “Het is een ongelofelijk gevoel om achter je computerscherm te zitten en dat getal elke dag omhoog en omhoog en omhoog te zien gaan. En ja, dat heeft me behoorlijk verslaafd gemaakt,” zei Roy.

Ondanks dat hij een half miljoen verdiende, verloor hij het allemaal toen de markt dit jaar crashte. Hij werd depressief en keerde terug naar drugsgebruik. Hierdoor kwam hij terecht bij Castle Craig.

Hoe kan dat?

“Wanneer je die lijn overschrijdt naar crypto verslaving, is het precies hetzelfde als gokken. Het is die constante behoefte om ofwel te handelen, ofwel een gokje te wagen,” zegt Tony Marini, senior specialist therapeut bij Castle Craig. “Het gaat niet om het geld, weet je, het gaat om het krijgen van die handel. Het gaat erom dat je die weddenschap aangaat.”

Hij spreekt niet alleen als therapeut, maar ook als ervaringsdeskundige. Marini is namelijk al 17 jaar herstellende van gokken, alcohol en cocaïne. “Het is de opwinding, de volatiliteit van het op en neer gaan en het zien, dat produceert adrenaline, de endorfines, de dopamine die mijn hersenen zegt, dat vind ik echt leuk,” zei Marini.

Hoe herstel je?

Zoals met alle verslavingen, is het belangrijk om eerst je probleem te erkennen en hulp te zoeken, zo zei Marini tegen Forkast. Vaak zijn het – bij een verslaving – familieleden zijn die het probleem ontdekken en hulp zoeken. De verslaafde blijft meestal in ontkenning.

Marini raadt aan om je in dat geval helemaal af te sluiten van cryptovaluta. Hierdoor voorkom je dat je terugvalt in je verslaving. Het beste wat je kan doen, volgens Marini, is dus om je probleem te erkennen, te verkopen wat je hebt, en er niet meer in terugkeren.


Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Goed dat jullie dit schrijven! Herhaal dit artikel om de drie maanden of zo. Laat zien dat jullie je volwassen verantwoordelijkheid nemen.

    Sowieso vind ik jullie analyses en ook nieuwsartikelen verrassend goed. Volwassen, zonder schijnheiligheid, of opgeblazen gedoe. Waar veel beursbengels, vermogensbeheerders en ook banken en sommige journalisten nog steeds hun zelfrechtvaardiging/bestaansrecht in denken te moeten vinden. Ook het usa crypto-gehype en borstgeklop (die apen ntf’s spiegelen de markt) is jullie echt vreemd. Heerlijk is dat.
    Echt fantastisch om gewoon heldere evenwichtige analyses te lezen, zonder angst of manie, niks onder het karpet, nota bene van een partij die belang heeft. Hoe volwassen, verbaast me elke keer weer. Dank jullie wel. En doe de groeten aan de rationele wortel. Ben benieuwd waar hij nu weer mee komt. En zijn er mensen die zijn grafieken/data checken?

    25 juli 2022
      • Hoi Kaspar, dank voor je antwoord. Mijn vraag was niet of data en grafieken bij zicht op de cryptomarkt horen. Dat antwoord is evident.

        De vraag was of er mensen die de grafieken/data van de rationalsroot checken, of beter gezegd zijn dataverwerking checken. Weet jij dat? Wie doet dat?

        Mijn ervaring in de wetenschap is dat mensen mensen zijn en het nogal verleidelijk is om zodanig aan de onderliggende knoppen van dataverwerking te draaien dat de grafiek een prachtig gewenst eindplaatje oplevert. Goed voor publiciteit en applaus/ego. Dat klinkt negatief, maar vaak is het gewoon enthousiasme. Is de auteur onbewust van de manipulaties die hij/zij toepast.
        Veel plaatjes/grafieken zijn bijvoorbeeld aantoonbaar gebaseerd op cherrypicking

        Technische analyses kan ik zelf nog wel debunken (het trekken van lijntjes is nogal arbitrair, en zoals gezegd vind ik dat jullie het gewoon heel goed doen, ook de relativiteit ervan laten doorschijnen in jullie teksten). Grafieken zijn meestal 1:1 weergaven van data (koersen), dus daar zit ook geen probleem, makkelijk te checken.

        Maar de dataverwerking van therationalroot is buiten mijn zicht. Want hij gebruikt bijvoorbeeld zowel aannames die koersen van waarde doen veranderen als logaritmische schaling. Daar kan wat misgaan, bewust of onbewust. Het is ook in zijn belang dat het onafhankelijk gecheckt wordt (ofwel zijn zijn grafieken herhaalbaar/reproduceerbaar door een onafhankelijk andere partij).

        Dus mijn vraag is: weten jullie of dat gebeurt, en zo ja wie doet dat en hoe, en zo nee, zouden jullie (jij of je collega’s) er over na kunnen denken en wat aan kunnen doen. 
Is belangrijk dat crypto minder wild west wordt als de reguliere banken/beleggers wereld.

        Want ook daar doet men maar wat. Shocking vind ik dat, de onkunde en gebrek aan verantwoordelijkheid, het levert per definitie datamanipulatie op zoals het FD gisteren nog schreef:

        27 juli 2022