Cryptobeurs OKX publiceert Proof-of-Reserves met $7,5 miljard aan “schone assets”

Het omvallen van FTX in november 2022 veroorzaakte een ware revolutie binnen de crypto-industrie. Plotseling wil ieder beursplatform aan de wereld bewijzen dat ze financieel gezond zijn middels een zogenaamde Proof-of-Reserves, een bewijs van reserves. Ditmaal was het de beurt aan OKX, dat voor 7,5 miljard dollar aan reserves kan presenteren.

Niet de eerste keer

Het is overigens niet de eerste keer dat OKX zijn reserves met het grote publiek deelt. De meest recente Proof-of-Reserves markeert al de derde editie voor het beursplatform, maar het is wel de eerste waarbij het in meer detail op de assets ingaat. Zo leren we nu bijvoorbeeld dat het gros van de reserves van OKX in Bitcoin, Ethereum en Tether (USDT) zitten. Met name Tether speelt met bijna 3 miljard dollar aan reserves een belangrijke rol op het platform.

In het geval van Bitcoin en Ethereum heeft OKX de schaapjes ook wel op het droge. Voor beide assets kent het een dekkingsgraad van 105 procent. Dit betekent dat ze bovenop de tegoeden (de claims) van gebruikers dus nog eens 5 procent aan reserves achter de hand hebben voor allebei de assets. In het geval van Tether gaat het om een extra van 1 procent.

Waarom deelt OKX nu meer details?

De reden dat OKX meer details deelt in deze editie van de Proof-of-Reserves, komt waarschijnlijk door CryptoQuant. Die ontwikkelden namelijk een methode om de “mate van schoonheid” van de reserves te bepalen. CryptoQuant doet dit in principe door te kijken naar hoe afhankelijk een beursplatform is van de eigen token. De reserves van OKX laten zien dat het beursplatform voor 100 procent schoon is volgens de standaarden van CryptoQuant.

Binance is bijvoorbeeld voor 87 procent schoon, Bitfinex voor 70 procent en Huobi zakt alweer terug naar 60 procent. We hebben bij FTX kunnen zien hoe gevaarlijk het kan zijn als een beursplatform teveel leunt op de eigen beurstoken voor zijn financiële gezondheid.

“Persoonlijk denk ik dat iedereen een hoop zal leren de komende zes tot 12 maanden. We zullen allemaal elkaars Proof-of-Reserves onder de loep nemen en testen, hopelijk op een constructieve manier,” aldus Haider Rafique van OKX tegenover CoinDesk in een interview. Hiermee laat de industrie zien dat het in ieder geval leert van het omvallen van FTX en met de Proof-of-Reserves revolutie hopelijk voor meer transparantie en vertrouwen zorgt. OKX heeft in ieder geval het voornemen om iedere maand een Proof-of-Reserves rapport te publiceren.

Verschillende soorten beurstokens

In het gesprek met CoinDesk benadrukt Rafique dat de beurstoken van OKX heel anders in elkaar zit dan die van FTX. “We hebben onze token nooit gebruikt om het bedrijf te financieren. De token is nooit een groot deel van ons bedrijf of de reserves geweest. Onze beurstoken is altijd ontworpen om onze meest actieve gebruikers te belonen met kortingen op het handelsplatform,” aldus Rafique.

Uiteindelijk is het natuurlijk aan de financiële toezichthouders om daar een definitief oordeel over te vellen. Je kunt stellen dat er een zekere winstverwachting aan de token van OKX hangt. Hoe meer mensen het beursplatform gebruiken, hoe meer de token in theorie waard wordt. In die zin hangt er in ieder geval ergens in de verte een winstverwachting aan de beurstoken.

Dat staat echter in een behoorlijk contrast met de beurstoken van FTX, die door het platform wel degelijk is gebruikt voor financieringsdoeleinden. In november bleek dat de financiële gezondheid van het beursplatform voor een groot deel afhankelijk was van de koers van de eigen token.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.