Cryptocurrency app BLOX komt met oplossing voor belastingaangifte crypto

Om te beginnen met een kleine reminder: je hebt nog maar 19 dagen om je belastingaangifte te doen (PANIEK). Het is altijd een drempel om hiermee te beginnen en daarom stellen velen dit uit tot het laatste moment. Want ja, wie kijkt er naar uit om belastingaangifte te doen?

De peildatum

Het is net 1 januari. Terwijl iedereen elkaar een nieuwjaar wenst, zit jij met een glas champagne screenshots te maken van je crypto wallet. Dit is namelijk precies het moment waarop de belastingdienst je portfolio wilt inzien.

‘Van uw cryptovaluta geeft u de waarde in het economische verkeer aan op 1 januari (peildatum). U hanteert daarbij de koers op de peildatum van het gebruikte omwisselplatform’, aldus de belastingdienst op de website.

Onze tip is dan ook om een screenshot te maken van je portfolio op 1 januari, het liefst vlak nadat het vuurwerk de lucht ingaat. Zo heb je altijd bewijs van de waarde van je crypto’s op deze peildatum en kan de belastingdienst je niks maken als er iets fout gaat.

Wat als je dit bent vergeten?

Je moet altijd belastingaangifte doen over crypto – zelfs als je portfolio minder is dan de belastingvrije 50.650 euro (als je portfolio meer waard is, betaal je belasting). Als je hier geen bewijs van hebt, kan je niet aantonen dat je de waarheid spreekt.

Je kan wel uitleggen dat je portfolio in januari 1000 euro waard was, maar de vraag is of de belastingdienst je gelooft op je blauwe, bruine of groene ogen. Precies daarvoor heeft cryptocurrency app BLOX een oplossing gevonden: een saldogeschiedenis van de peildatum.

Door middel van een saldo geschiedenis kan je makkelijk jouw portfolio inzien op 1 januari. Als de belastingdienst dan bewijs nodig heeft, heb je dat altijd bij de hand. Eén druk op de knop en je bent in principe veilig (afhankelijk van je portfolio).

Hoe doe je belastingaangifte over crypto?

Voor de mensen die het nog niet wisten: belastingaangifte over crypto doe je in box 3. Dit is belasting over het voordeel van sparen en beleggen.

Daar is dit jaar iets speciaals mee aan de hand. De Hoge Raad meldde eind 2021 dat de manier van belasting in box 3 in strijd was met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Volgens de raad mag namelijk alleen het rendement op het vermogen belast worden, en dat was niet het geval.

Er wordt nog een beslissing gemaakt van de Hoge Raad, welke invloed zal hebben op de belasting, maar deze komt pas op 1 juni. Deze datum was eerst geprikt op 1 mei – de laatste dag van de belastingaangifte – maar het kabinet heeft iets meer tijd nodig. Tot die tijd kan je belastingaangifte doen op de manier die je gewend bent.

‘U kunt aangifte 2021 doen zoals gebruikelijk. Ook waar het gaat om het invullen en verdelen van sparen en beleggen in box 3. Wij hebben de uitspraak van de Hoge Raad nog niet verwerkt in de aangifte, maar dit herstellen we in de definitieve aanslag’, aldus de belastingdienst.

Wat als je geen belastingaangifte doet?

Cryptomarkten in Nederland voeren altijd een Know Your Customer-proces (KYC) uit. Dit omvat verificatie van de identiteitskaart, verificatie van het gezicht en verificatie van documenten. Het is dus niet aan te raden om je crypto-fondsen verborgen te houden voor de belastingdienst, want via deze KYC wordt een persoon gekoppeld aan je wallet. Als je fraudeert, zitten daar uiteraard consequenties aan vast.


Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.