Cryptocurrency exchange Binance gehackt: 37 miljoen euro aan bitcoin gestolen

Hackers hebben 7.000 bitcoin (ongeveer 37 miljoen euro) gestolen uit de hot wallet van Binance. Dat maakte de cryptocurrency exchange afgelopen nacht rond half twee Nederlandse tijd bekend. De hackers hebben verschillende gegevens van gebruikers weten te bemachtigen, waaronder API keys, 2FA codes en mogelijk ook andere informatie.

Opvallend: de gestolen bitcoin zijn terug te herleiden naar één transactie op de blockchain, deze kan je hier vinden.

Maar gebruikers hoeven zich geen zorgen te maken, volgens directeur Changpeng Zhao van Binance zijn de funds ‘safu’. Binance zal de gestolen bitcoin vergoeden met een eigen fonds. Zo zal alleen de exchange verlies lijden, en niet de gebruikers.

Hack is nog in onderzoek, storten en opnemen niet mogelijk

Binance is nog aan het onderzoeken hoe de hackers deze gegevens hebben te weten bemachtigen. Volgens de cryptocurrency exchange zal dit onderzoek ongeveer een week duren. Tot die tijd kan je geen cryptocurrency storten of terugtrekken uit je account bij Binance.

Heb je cryptocurrency op Binance staan en wil je blijven handelen? Dat kan wel, maar met een belangrijke kanttekening. Volgens Changpeng Zhao kunnen sommige accounts nog steeds worden geopend door hackers.

SAFU fonds om gebruikers terug te betalen

Cryptocurrency exchange Binance heeft een eigen fonds voor dit soort ongevallen, dit wordt het SAFU fonds genoemd. Sinds juli 2018 gaat tien procent van de commissie uit het handelen bij Binance naar een cold wallet. Dit fonds wordt nu gebruikt om hacks zoals deze op te vangen.

Het fonds is eigenlijk ontstaan door een meme. Changpeng Zhao (ook wel CZ) zei ooit in een tweet: ‘Funds are safe’. Later werd dit verbasterd naar ‘Funds are Safu’. Deze uitspraak ging viral, en wordt tegenwoordig overal (vaak ook ironisch) gebruikt bij elke cryptocurrency hack.

Met wat zelfspot gebruikt Binance deze term nu zelf, onder de afkorting Secure Asset Funds for Users.

Markt reageert, bitcoin en andere cryptomunten zakken in waarde

De hack heeft grote invloed op de cryptocurrencymarkt. Dat is ook niet gek: Binance is ‘s werelds grootste cryptocurrency exchange op het gebied van handelsvolume. De prijs van bitcoin en andere cryptomunten zakten dan ook flink in waarde op het moment dat de hack bekend werd.

Dat zie je op onderstaande grafiek goed terug. Om 01:35 uur maakte bitcoin een flinke duik naar beneden. Inmiddels is de koers wel weer wat aan het herstellen:

Volg de real-time bitcoin koers

Ook andere cryptomunten moesten het ontgelden. Hieronder zie je de grafiek van Ethereum. In korte tijd daalde de waarde van 155,32 euro naar 147,69 euro:

Volg de real-time ethereum koers

De situatie is nu dus nog in onderzoek door Binance. Mocht er meer nieuws komen, dan houden we je natuurlijk op de hoogte!

Delen:

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Jammer, 1 week geen bitcoin opname mogelijk.
    Na 1 week zet ik mijn crypto op mijn nieuwe eigen wallets!!???
    Ik had nooit gedacht dat Binance ooit gehackt zou worden,
    ze schermen altijd met hun geweldige veiligheidprocedures????

    8 mei 2019