Alle hoogtepunten van de cryptocurrency koers 2019 op een rijtje

Nog even en je hoort Bohemian Rhapsody op Radio 2. Een mooi moment om terug te blikken op de hoogtepunten van cryptocurrency in 2019. Hoe deden bitcoin, ethereum, litecoin, ripple en bitcoin cash het in het afgelopen jaar?

Litecoin block halving trok de markt omhoog

Veel mensen zullen het inmiddels zijn vergeten, maar het was toch echt litecoin die de kar trok begin 2019. Vooral 8 februari was een mooie dag, de koers sprong toen met ruim 36 procent omhoog.

Waarschijnlijk had die stijging te maken met het enthousiasme rondom de litecoin block halving in augustus 2019. Tijdens een block halving wordt de beloning voor miners gehalveerd. Deze beloning is tegelijkertijd de instroom van nieuwe litecoin op de markt.

Halveert het nieuwe aanbod en blijft de vraag gelijk? Dan stijgt de prijs. Het kan goed zijn dat investeerders daarop hebben ingespeeld door litecoin te kopen.

Op de grafiek hieronder zie je dan ook dat litecoin (paars) sneller aan zijn opmars begon dan bitcoin. Op 22 juni wordt het absolute toppunt van 2019 gehaald. Litecoin was toen 128 euro waard. Een stijging van 391 procent ten opzichte van het begin van het jaar!

Bitcoin werd gedragen door Libra en Bakkt

Vanaf februari kwam ook de bitcoin koers langzaam op stoom. Maar begin april ging het wel heel erg snel. Op 2 april steeg de koers met bijna 22 procent in een uur tijd! En dat zorgde bij ons op kantoor voor heel wat blije gezichten:

De koers ging naar de maan, en dat viel te verklaren door technische analyse. Maar dat niet alleen, ook het cryptonieuws zorgde voor de beweging omhoog.

Zo gingen er in maart al geruchten dat Facebook een eigen cryptomunt wil ontwikkelen. Met de cryptocurrency libra wil Facebook iedereen met internet de mogelijkheid geven om zelf hun geld te beheren. Eigenlijk net als bitcoin, maar dan beheerd door een bedrijf dat alles van je weet.

Ook de hype rondom bitcoin futures platform Bakkt zorgde voor opwinding op de markt. Via Bakkt is het mogelijk om te handelen in bitcoin futures contracten. Anders dan bij andere partijen worden deze contracten gedekt door bitcoin in plaats van dollars. Bakkt zou dus direct invloed op de bitcoin koers hebben.

Steeds meer nieuwsplatforms schreven over bitcoin, even leek het weer 2017. Zelfs Donald Trump kon het niet laten om zijn mening door te laten schemeren. Hij vindt bitcoin en cryptocurrency maar niks.

Bakkt en Facebook dreven de bitcoin koers tot een hoogtepunt van 12.200 euro op 26 juni. Vanaf toen werd de neerwaartse trend neergezet.

De teleurstellende start van Bakkt gaf de bitcoin koers een duw naar beneden. Op de eerste dag werden er slechts 28 contracten verhandeld. De bitcoin koers daalde in een uur tijd met bijna 16 procent.

Daarna was het weer even tijd voor vreugde. De Chinese president zei dat hij blockhain tof vindt. Het enthousiasme was groot, de Chinese regering is normaal geen voorstander van cryptocurrency. In een dag tijd vloog de koers met 40 procent omhoog!

Nog even terug naar de technische analyse. Mocht je een trouwe fan zijn van onze artikelen, al maanden beweegt de bitcoin koers zich tussen twee evenwijdige trendlijnen. Dat noem je een kanaal. Wie weet dat bitcoin zich in 2020 uit deze dalende trend kan breken!

Altcoins haken af, bitcoin dominantie stijgt

Sinds de tweede helft van dit jaar gaat bitcoin zijn eigen weg. Terwijl bitcoin (geel) in de zomer nog zijn waarde probeert te behouden, laten cryptomunten zoals ether (rood), bitcoin cash (groen) en xrp (blauw) het afweten.

Vooral xrp kan de cryptomarkt niet bijbenen. Kocht je in januari 2019 xrp, dan sta je nu ruim 48 procent in het rood. Met bitcoin cash (22,9 procent) en ether (2,8 procent) sta je nog steeds in de plus.

Volgens analist Jacob Canfield heeft xrp de bodem nog steeds niet gevonden. Hij gelooft dat xrp zelfs nog naar tien cent kan dalen. Pas dan koopt hij xrp.

Maar wie weet kan volgend jaar zomaar een mooi jaar worden voor ether. In 2020 wordt Ethereum namelijk overgezet naar Ethereum 2.0, de nieuwe versie van het netwerk. Transacties verifiëren wordt dan energiezuiniger dan bitcoin. Wie weet trekt dat nieuwe interesse, en dat kan goed zijn voor de ether koers.

Dominantie van bitcoin blijft groeien

Op de grafiek hieronder zie je de dominantie van bitcoin op de hele markt. In andere woorden: hoeveel procent van de cryptomarkt bestaat uit bitcoin? Op dit moment is dat bijna 70 procent. En dat is ongelofelijk veel, zeker als je je bedenkt dat er bijna 5.000 cryptocurrency’s bestaan.

De dominantie geeft aan dat bitcoin dit jaar over het algemeen beter in staat is zijn waarde te behouden dan andere cryptomunten op de markt. Maar dat betekent niet dat er geen munten zijn die beter hebben gepresteerd dan bitcoin. Zo is Chainlink (LINK) dit jaar bijvoorbeeld met 533 procent in waarde gestegen!

Benieuwd naar de andere toppers van 2019? Eerder schreven we over de best presterende cryptomunten van afgelopen jaar.

Wat verwacht jij van het komend jaar?


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.