Cryptodiploma voor Wall Street bankiers

Het Amerikaanse Chartered Financial Analyst Institute (kortweg CFA) heeft de thema’s cryptocurrency en blockchain aan het curriculum van hun studie toegevoegd. Toekomstige Wall Street bankiers worden zo klaargestoomd om voor hun klanten ook in cryptocurrencies te kunnen investeren.

Cryptocurrencies onderdeel van Wall Street studie

Het CFA is opleider van analisten uit de financiële sector. Uit hun eigen onderzoek blijkt dat de sector graag meer over crypto’s en blockchain in de CFA-studie terug wil zien. Daarom heeft het instituut de module ‘FinTech in investment management’ toegevoegd.

Stephen Horan, algemeen directeur bij het CFA Institute

We zien dat het veld (blockchain en cryptocurrency) zich sneller ontwikkelt dan andere velden. Ook zien we dit als een langetermijnontwikkeling, dit is geen hype.

Blockchain en cryptocurrencies zijn belangrijk onderdelen van deze module. Daarnaast leren studenten over kunstmatige intelligentie, machine learning, big data en automated trading.

Bij succes voegt het instituut meer crypto-gerelateerd lesmateriaal toe. Dan zou het vooral gaan over de rol van digital currencies in de fysieke economie, aldus Horan.

De CFA-studie van hoog niveau

De CFA-studie is een van de meest beruchte studies in de financiële wereld. De studie is berucht omdat minder dan 20% van de deelnemers (pdf) de eindstreep weet te halen.

Het is daarom ook niet gek dat de diploma hoog staat aangeschreven.

Verspreid over drie niveaus leert de student alles over het managen van een investeringsportefeuille. Pas als alle drie de niveaus zijn behaald, mag de student zich Chartered Financial Analyst noemen. Dat is een begeerlijke titel op Wall Street.

Goldman Sachs, een van ‘s werelds grootste banken, ziet alleen al deelname aan de studie als een pré voor een senior functie.

Crypto in de financiële sector

Dat de cryptokoorts ook in de financiële sector heerst, is inmiddels wel duidelijk. Op 16 juli werd bekend dat Blackrock een team heeft opgezet om onderzoek te doen naar de cryptomarkt. Blackrock is de grootste vermogensbeheerder ter wereld, met een beheerd vermogen van 6,3 biljoen dollar (pdf).

Naast Blackrock zijn er ook andere grote financiële instellingen die zich klaarmaken om in cryptocurrencies te investeren. Zo helpt Goldman Sachs haar klanten al langere tijd om bitcoin derivaten te kopen.

Volgens Bloomberg is het vooral de ongereguleerde aard van de cryptomarkt die banken weerhoudt van serieuze investeringen in cryptocurrencies. Het lijkt er echter op dat er steeds meer duidelijkheid komt over de regulering van de cryptomarkt.

Meer mogelijkheden voor banken

Bekendmaking als die van de SEC brengen meer duidelijkheid over de regulering van cryptocurrencies. Worden cryptocurrencies gereguleerd? Dan staat het banken en vermogensbeheerders vrij om direct cryptocurrencies te kopen.

Op dit moment zijn cryptocurrencies nog niet gereguleerd. Dat betekent niet dat banken nu niet in crypto’s kunnen investeren.  Dat doen ze door ETF’s te kopen.

Een ETF is een beleggingsproduct dat de waarde van een onderliggend product volgt. Met ETF’s kunnen institutionele partijen op een gereguleerde manier in cryptocurrencies investeren. De partij die de ETF’s verkoopt moet hiervoor namelijk een vergunning hebben.

De Chicago Board Options Exchange (CBOE) diende op 26 juni een officieel verzoek (pdf) in om bitcoin ETF’s te mogen verkopen. Dat deden zij bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Wordt de aanvraag van de CBOE goedgekeurd? Dan kan dat zorgen voor een enorme toestroom van institutioneel geld in de cryptomarkt.

Delen:

Thijs is gastauteur bij BTC Direct. Hij doet niets liever dan de koers analyseren en schrijven. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij veel ervaring. Hij houdt zich namelijk al sinds zijn tienerjaren met blockchain bezig.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.