Slachtoffers hack van cryptocurrency exchange Cryptopia dichter bij terugbetaling

Ruim een jaar geleden werd de Nieuw-Zeelandse cryptocurrency exchange Cryptopia gehackt, de hacker had ruim 16 miljoen dollar aan ether en ERC-20 tokens buitgemaakt. Een jaar na dato is er dan eindelijk goed nieuws voor de gebruikers van de exchange. Het hooggerechtshof van Nieuw-Zeeland heeft twee uitspraken gedaan over de casus.

Het verslag heeft 74 pagina’s, maar één ding is belangrijk: cryptomunten vallen onder ‘eigendom’. Ondanks dat de tokens worden vastgehouden in een gezamenlijke wallet, zijn de gebruikers de eigenaar van de munten en niet de exchange.

Goed nieuws, maar scepticisme

Dit betekent dat de gehackte exchange kan overgaan naar het terugbetalen van de gebruikers, zonder een juridisch ingewikkeld proces te hoeven doorlopen. Eindelijk een lichtpuntje in de soap van Cryptopia, na maanden van onzekerheid voor alle betrokken partijen.

Toch zijn sommige gebruikers ook sceptisch. Zo reageert iemand op Twitter:

‘Wanneer en hoe krijgen we onze munten terug? Verwacht niet van mensen dat zij iedere keer jullie lange verslag lezen. Jullie verslag zou moeten worden samengevat in concrete beslissingen en acties.’

Een andere gebruiker vraagt zich af waarom het zo lang heeft geduurd: ‘Duurde dit echt een jaar voordat ze hierop komen?’

Beide zijn terechte vragen, want het is niet duidelijk hoe en wanneer Cryptopia haar klanten terugbetaalt. Ook is het opmerkelijk dat het een jaar heeft geduurd voordat het hooggerechtshof duidelijkheid verkreeg in hoe Cryptopia de fondsen van haar klanten beheerde.

Maar hoe dan ook, voormalig klanten van Cryptopia zijn nu weer een stap dichterbij in het terugkrijgen van hun cryptomunten. En zo te zien heeft Cryptopia nog genoeg te doen.

Not your keys, not your coins

Het opslaan van je cryptomunten op een online exchange blijft een risico. Niet alleen Cryptopia, maar ook  de crypto exchanges Binance en QuadrigoCX zijn in het nieuws gekomen vanwege hacks.

Wil je echt zeker weten dat je cryptocurrency’s veilig zijn? Dan kan dat het best met een hardware wallet. Dat is een fysiek apparaatje waarmee je toegang kan krijgen tot je cryptomunten. Deze toegang, de private keys, worden offline op het apparaat bewaard. Op die manier ben jij altijd veilig tegen hacks!


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Nog zoiets om van te walgen: al die zogenaamde hacks. Mijn oren

    17 april 2020
  • Wil Mn etn terug!!

    15 mei 2020
  • Hoe weten zij waar ze de munten kunnen terugstorten? Die adressen hebben ze toch niet?

    29 mei 2020
  • Het zijn gewoon dieven die zelf hacken en dan geld van mensen stelen en doen net of hun neus blood ik had nooit met die vieze oplichters in zee moeten gaan maar ze krijgen hun verdiende loon nog wel

    24 november 2020
  • Wanneer komt er eindelijk eens actie?? We willen ons geld terug stelletje dieven!!

    10 februari 2021
  • Zelfs de her-registratie om je munten terug te krijgen is zodanig opgezet dat het bijna onmogelijk is. Je moet een aantal zaken opgeven welke je normaliter nooit weet. Gelukkig heb ik wat emails bewaard waar de juiste gegevens in staan, maar zelfs met deze juiste! gegevens, kom je er niet! in en wordt je account geblocked. Oh, en het bericht versturen tot vrijgave lukt ook niet… Duistere zaak allemaal. Ik weet wat ik er destijds ongeveer op had staan, en met de recente stijgingen is dat een leuke somma. maar helaas…

    15 februari 2021
  • Hallo,

    Iemand een idee hoe we erachter komen hoe we onze munten en geld weer krijgen.

    21 februari 2021
  • Met de mensen hun voeten spelen kunnen ze goed ! we willen ons geld terug …. en snel graag

    10 mei 2021