Visa noemt Bitcoin het digitale goud, vijf cryptotrends en hun impact op het Europese betaalverkeer

Steeds meer traditionele financiële instellingen laten zich positief uit over cryptocurrency’s. De Nederlandse tak van Visa noemt bitcoin zelfs ‘het digitale goud.’

Jos van de Kerkhof, Country Manager van Visa in Nederland, benoemt vijf cryptotrends voor het komende jaar in een persbericht.

Bitcoin is het digitale goud

Van de Kerkhof zegt dat bitcoin vooral onder jongeren een populair investerings- en spaarmechanisme is geworden, en dat dat in 2022 niet zal veranderen. Hij zegt dat de volatiliteit van bitcoin ervoor zorgt dat het geen digitaal betaalmiddel is geworden. Daarnaast prijst hij het gelimiteerde aantal munten dat in omloop is en de transparante eigendomsgegevens.

Stablecoins worden door bedrijven gebruikt

Op 29 maart kondigde Visa het gebruik aan van Circle’s USD Coin om transacties op zijn netwerk af te wikkelen. Niet gek dus dat Visa Nederland grote verwachtingen heeft van stablecoins. Van de Kerkhof prijst de stabiliteit van de waarde, gekoppeld aan de voordelen van blockchaintechnologie: vrijwel onmiddellijke afwikkelingen, lage verwerkingskosten en het uitsluiten van tegenpartijrisico. Hij verwacht dat steeds meer bedrijven stablecoins gaan gebruiken, en dat elke fiatvaluta een stablecoin-equivalent krijgt.

DeFi wordt groter

Van de Kerkhof verwacht ook veel van DeFi:

‘De blockchaintechnologie wordt niet alleen ingezet voor betalingen, maar ook voor andere financiële diensten, zoals sparen en lenen, en zelfs buiten traditionele financiële instellingen om. Zo kan een consument inmiddels naar een DeFi (decentralized finance)-platform gaan om zijn of haar vermogen uit te lenen en zo (een hoge) rente op het bedrag te ontvangen. Deze ontwikkeling staat nog in de kinderschoenen, waardoor het nog grotendeels experimenteel is en er veel risico’s aan hangen. Zo zijn consumenten bijvoorbeeld niet beschermd bij hun deelname. Toch kan de disruptieve impact op traditionele banken gigantisch zijn en daarom moet deze ontwikkeling zeker in de gaten worden gehouden.’

Einde groei NFT’s niet in zicht

In 2021 kon je er niet omheen: NFT’s. Vanuit elke sector kwamen verhalen van creatievelingen die NFT’s van producten maakten. De ene succesvoller dan de andere. Volgens Visa bedroeg het verkoopvolume 9,3 miljard euro en volgens van de Kerkhof is deze groei nog lang niet voorbij.

CBDC’s komen er aan

Facebook (Meta) kondigde een paar jaar geleden aan dat ze van plan waren een eigen coin te bouwen. Iedereen die ook maar iets van doen had met de overheid en banken, keurde dit idee af. Dit gaf het startschot voor een race naar de eerste CBDC, ofwel een eigen digitale munt van de centrale bank. Van de Kerkhof:

‘In opkomende economieën als de Bahama’s is een dergelijke cryptomunt al een feit, in China is het net geïntroduceerd en in de EU wordt momenteel uitvoerig onderzoek gedaan naar de mogelijkheden. Wordt dus vervolgd.’


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.