‘Bitcoin? Ik koop liever bananen, die kan je opeten’

Miljardair en eigenaar van basketbalclub Dallas Mavericks Mark Cuban is altijd wel voor prikkelende uitspraak te porren. In een grappig segment van WIRED gaat hij in op cryptocurrency’s en ICO’s.

Wat de gek ervoor wil betalen

Cuban begint al meteen goed, hij zegt dat cryptocurrency, en dan met name bitcoin, alleen waard is wat de gek ervoor betaalt.

Hij vergeleek bitcoin vervolgens met verzamelobjecten zoals honkbalkaarten, kunst en stripboeken. “Er is geen echte intrinsieke waarde, je kunt een honkbalkaart niet opeten. Je kan kunst aan de muur hangen, en dat ziet er misschien mooi uit, maar je kunt er niet veel mee doen”.

“Met bitcoin kan je nog minder doen, bij een honkbalkaart kan ik tenminste naar de illustratie kijken”.

Crypto is veel te moeilijk voor de bevolking

Hij verwacht dat de adoptie en toepassing van cryptocurrency’s nog even op zich laten wachten. Dat komt door de complexiteit:

“Crypto… is te ingewikkeld voor 99 procent van de bevolking. Stop je het in een apparaat? Moet je het printen? Hoe voorkom je dat crypto wordt gehackt? Wie gaat het voor je hosten? Het is gewoon te moeilijk, het is alleen waard wat men ervoor wil betalen”.

Cuban heeft vast nog nooit gehoord van BLOX. De gratis app voor Android en iPhone die bitcoin en alle andere cryptocurrency simpel houdt.

Lees alles over BLOX

De rol van goud en bananen

Hij ging ook in op goud:

“Goud is als een religie, mensen die van goud houden zeggen dat bij een slechte economie, je beter goud kan bezitten. Dan komt alles goed. Maar je draagt een goudstaaf mee dus iemand kan je knock-out slaan en zo je goud stelen. Ik heb liever bananen, die kan je eten. Crypto niet.”

Nuance, nuance!

Hij nuanceert zijn woorden wel enigszins: “Het is niet zo dat ik tegen crypto ben. Je moet gewoon heel voorzichtig zijn. In het beste geval is het een store of value”.

Hij zegt ook dat bananen een slecht voorbeeld zijn. Die worden namelijk verrot. Maar hij blijft wel staan achter zijn uitspraken, ook al waren ze grappig bedoeld.

“Cryptocurrency’s zijn een manier om waarde te bewaren, maar geen valuta of fiatgeld. Als je genoeg mensen kan vinden die crypto van je willen kopen, dan gaat de waarde omhoog. En vice versa”.

Saillant detail is dat zijn basketbalteam Dallas Mavericks sinds kort bitcoin accepteert als betaalmiddel.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.