Dag van de privacy: Top drie altcoins

Het is vandaag de Europese Dag van de Privacy, op deze dag werd in 1981 het Dataprotectieverdrag getekend. Privacy wordt een steeds belangrijker onderwerp in de maatschappij. En zeker nu gegevens meer en meer openbaar komen te staan door digitalisering.

Cryptocurrency kan een antwoord op deze zorgen zijn. Met bitcoin is het bijvoorbeeld mogelijk om redelijk anoniem transacties te versturen. Maar welke cryptomunten hebben privacy nog hoger in het vaandel staan?

1. Monero (XMR)

Als we het hebben over privacymunten, dan kunnen we eigenlijk niet om Monero (XMR) heen. Net zoals bitcoin maakt ook monero gebruik van de blockchaintechnologie. Normaal gesproken zorgt blockchain niet voor veel privacy, alle transactie-informatie staat namelijk openbaar op het internet. Maar bij Monero werkt dit anders.

Net zoals bitcoin heb je bij XMR ook een eigen ontvangstadres. Maar jouw saldo is niet te herleiden naar dit adres, zoals dat bij bitcoin wel het geval is. Voor elke transactie wordt namelijk een geheim adres (stealth address) aangemaakt. Alleen de ontvanger van jouw transactie ziet waar de XMR vandaan komt.

Je kan op de blockchain van Monero dus niet zien waar munten vandaan komen, zoals je dat bij bitcoin wel kan doen.

2. Zcash (ZEC)

Een andere privacymunt is Zcash, eerder bekend als ZeroCoin. Ook met Zcash is het mogelijk om anoniem transacties te versturen. Zcash werkt iets anders dan Monero. Zcash maakt namelijk gebruik van twee verschillende soorten adressen: privé-adressen (z-adressen) en publieke adressen (t-adressen).

Wil je anoniem Zcash versturen, dan kan dat vanuit je z-adres. Wil je een transactie openbaar versturen? Dan kan dat via een t-adres. Ook is het mogelijk om van een t-adres naar een z-adres te sturen, en andersom.

Zcash maakt gebruik van een technologie genaamd zero-knowledge proofs. Dit houdt in dat je aan de andere partij kan bewijzen dat je cryptomunten bezit, zonder informatie vrij te geven. Op die manier blijft je privacy gewaarborgd.

3. Grin en Beam (Mimblewimble)

Ok hier steggelen we. We sluiten de top drie namelijk af met twee nieuwe coins, genaamd Grin en Beam. Dit zijn twee cryptomunten die gebruik maken van de MimbleWimble technologie. Deze technologie is oorspronkelijk bedoeld voor bitcoin, maar het is nog niet mogelijk voor bitcoin om MimbleWimble toe te passen.

Met MimbleWimble worden Confidential Transactions mogelijk. Het aantal verzonden coins wordt dan versleuteld. Bij zo’n vertrouwelijke transactie zijn alleen de verzender en de ontvanger op de hoogte van deze transactie-informatie.

Daarnaast maakt MimbleWimble gebruik van CoinJoin. Dit is een protocol waarmee betalingen van meerder verzenders worden gecombineerd tot één enkele transactie. Voor buitenstaanders wordt het dan bijna onmogelijk om te achterhalen welke betaling voor wie bedoeld is.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.