Aantal betalingen met bitcoin flink gedaald afgelopen jaar

Uit een onderzoek van Chainanalysis blijkt dat het aantal betalingen met bitcoin flink is gedaald. In december 2017 ontvingen winkeliers wereldwijd nog 374 miljoen euro in bitcoin. In september van dit jaar is dit gedaald naar 84 miljoen euro.

Het blockchain onderzoeksbureau Chainanalysis verzamelde gegevens van 17 verschillende bitcoinbetaalplatforms. BitPay is hiervan de grootste organisatie. Via onder andere BitPay kunnen winkeliers bitcoin ontvangen als betaalmiddel. Winkeliers hebben ook de mogelijkheid om de ontvangen bitcoin direct om te zetten in fiat valuta, zoals de dollar of de euro.

Wereldwijd is de waarde van bitcoinbetalingen dus gezakt. Maar hoe zit het met Nederland? En hoe komt het dat winkeliers minder geld ontvangen in bitcoin?

Minder betalingen met bitcoin in Arnhem

Ook in Nederland is het aantal betalingen in bitcoin gedaald sinds december. Uit data van Arnhem Bitcoinstad blijkt dat winkeliers het afgelopen jaar steeds minder omzet in bitcoin hebben gedraaid. In mei ontvingen winkeliers gezamenlijk nog 3.759 euro in bitcoin, in oktober nog maar 1.772 euro.

Arnhem is een van de meest bitcoinvriendelijke steden ter wereld. Maar liefst 113 ondernemers accepteren daar bitcoin als betaalmiddel. In januari werden betalingen in bitcoin tijdelijk stilgezet. Het transactienetwerk van bitcoin kon toen alle transacties niet aan.

Waarom ontvangen ondernemers nog geen bitcoin?

Afgelopen jaar is bitcoin flink in waarde gedaald. Maar de afgelopen maanden toont de koers van bitcoin aan steeds stabieler te zijn. Waarom loopt het aantal betalingen in bitcoin dan nog steeds terug?

Dit kan te maken hebben met de schaalbaarheid van bitcoin. Op dit moment kan het huidige bitcoin netwerk ongeveer tien transacties per seconde verwerken. Gebruiken veel mensen tegelijkertijd bitcoin? Dan zorgt dit voor verstopping op het transactienetwerk. Dat zagen we ook terug in december 2017 en afgelopen januari. Sommige transacties deden er dagen over om bevestigd te worden. Om die reden stopte Bitcoinstad Arnhem tijdelijk met haar diensten.

Lightning Network de oplossing?

Nieuwe toepassingen op het bitcoin netwerk kunnen ervoor zorgen dat bitcoin geschikter wordt als dagelijks betaalmiddel. Zo werken ontwikkelaars op het netwerk hard aan het Lightning Network. Dit netwerk dient als een tweede laag over het transactienetwerk van bitcoin. Op deze tweede laag kunnen transacties razendsnel worden verzonden, met minimale transactiekosten.

Dit netwerk is nog in ontwikkeling. Op dit moment heeft het Lightning Network nog een capaciteit van twee miljoen dollar, maar het groeit snel. Een aantal weken geleden kon het netwerk namelijk nog maar één miljoen dollar verwerken. En binnenkort is het ook Black Friday, wie weet welke koopjes je nog kan scoren met bitcoin!


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.