Ray Dalio noemt Bitcoin alternatieve valuta, is volgende miljardair met BTC

Veel miljardairs zijn Ray Dalio al voorgegaan, en lange tijd was hij kritisch op bitcoin. Maar hij lijkt nu helemaal om. Tijdens een interview op CNBC vertelde Ray Dalio, CEO van Bridgewater Associates, dat bitcoin een alternatieve valuta is.

Kan Chinese munt concurreren met Bitcoin?

Dalio zei dat het belangrijk was om onderscheid te maken tussen de toekomstige digitale versies van bestaande valuta’s en alternatieve valuta’s:

‘Blockchain-technologie gebruiken enzovoort … Dat is iets anders dan een alternatieve valuta hebben, en bitcoin is een alternatieve valuta ten opzichte van digitalisering.’

Het hoofd van ‘s werelds grootste hedgefonds beweert dat de digitale yuan mogelijk zou kunnen concurreren met bitcoin, maar dat het de cryptomarkt niet volledig zou overnemen. De digitale RMB zou volgens Dalio ‘een zeer levensvatbaar’ alternatief kunnen zijn voor veel mensen als de munt internationaal gebruikt wordt. Hij plaatste hier overigens wel een kanttekening bij, de miljardair wees er echter ook op dat het nadelen zou hebben op het gebied van privacykwesties.

Er is een voor, en een na 2020

2020 zal voor altijd herinnerd worden als een belangrijk breekpunt voor bitcoin. Er is een voor, en een na 2020. Vóór 2020 waren de tegenstanders van bitcoin onder institutionele beleggers in de meerderheid. Miljardairs en grote investeerders lieten geen kans onbenut om bitcoin aan te vallen. Alles veranderde na de coronacrash in maart 2020, de veerkracht van bitcoin heeft veel veranderd.

De eerste miljardair was Paul Tudor Jones. In mei 2020 legde Paul Tudor Jones uit dat hij nu de voorkeur gaf aan bitcoin boven goud als hedge tegen de grote monetaire inflatie die eraan zat te komen. Gedurende 2020 volgden andere grote namen zijn voorbeeld. Sinds het begin van de bullish rally van bitcoin in oktober 2020, weten we dat Stanley Druckenmiller eigenaar is van bitcoin. Daarnaast veranderde ook Howard Marks van mening, hij is overtuigd door zijn zoon.

Het is ook interessant om de evolutie van de gedachtegang van Ray Dalio in de loop van de maanden te observeren. Hij begon als een felle tegenstander, maar Dalio veranderde langzaam maar zeker tot op het punt dat hij zei dat bitcoin zeker waarde heeft. En tot slot gaf hij in mei 2021 toe dat hij nu eigenaar is van bitcoin.

Revolutie niet alleen voor jongeren

Al deze miljardairs zijn niet gek, achter elke mega-investering zit een plan en een gedachte. Ze begrijpen een voor een dat hun aanvankelijke reactie een vergissing bleek. Ze beseffen dat bitcoin een monetaire revolutie is die de wereld in de toekomst zal veranderen. Wanneer zo’n revolutie de wereld overneemt, is het beter om er deel van uit te maken dan weg te blijven.

Carl Icahn (85 jaar) is ook om. Hij is het laatste voorbeeld van een voormalig criticus die van mening is veranderd. In een interview met Bloomberg legt Carl Icahn uit dat hij nu een grote investering in bitcoin en cryptocurrency’s in het algemeen overweegt:

‘Ik bedoel, een grote investering voor ons zou een miljard dollar zijn, anderhalf miljard dollar … ik ga niet precies zeggen.’

Grote kans dus dat Carl Icahn de volgende miljardair zal worden die toetreedt tot de lange lijst grote investeerders die ervoor kiezen om een pragmatischere houding aan te nemen naar bitcoin. Je kunt je zelfs afvragen of Carl Icahn deze investering niet al heeft gedaan, aangezien hij niet het soort belegger is dat dergelijke informatie openbaar zou maken zonder al een positie te hebben ingenomen.

Blijf niet achter

Niet iedereen is om, en waarschijnlijk zullen veel miljardairs de stap niet durven te nemen. Warren Buffett en Charlie Munger blijven zich namelijk actief uitspreken tegen bitcoin. Maar het lijkt een kwestie van tijd voordat zij een opvallende minderheid worden, schreeuwende in een woestijn zonder publiek.

Als individu moet je je afvragen of het slim is om geen bitcoin te hebben, in een wereld waar de allerrijksten mondjesmaat toetreden. Bitcoin is ontworpen zodat de mens weer de macht over geld terug krijgt, de rijken der aarde beginnen dit principe nu ook te begrijpen.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.