Miljardair Ray Dalio noemt bitcoin eindelijk een geweldige uitvinding

Bridgewater Associates, ‘s werelds grootste hedgefonds, beschouwt Bitcoin als een geweldige uitvinding terwijl beleggers alternatieven zoeken voor obligaties en valuta’s. De hedgefondsgigant schreef donderdag voor het eerst publiekelijk over Bitcoin aan klanten.

Bitcoin voor onzekere toekomst

In de inleiding van de nota zei oprichter Ray Dalio: ‘Bitcoin ziet eruit als een langetermijnoptie in een hoogst onbekende toekomst waar ik een bedrag in zou kunnen stoppen waarvan ik het niet erg zou vinden om ongeveer 80% te verliezen.’

‘Zo ziet Bitcoin eruit voor deze niet-expert. Ik wil graag gecorrigeerd worden en meer leren. Aan de andere kant, geloof me als ik je vertel dat ik en mijn collega’s bij Bridgewater aandachtig focussen op alternatieve opslag van vermogensbestanddelen, en Bitcoin zal niet aan ons onderzoek ontsnappen, ‘voegde Dalio toe.

Zoveel succes binnen 10 jaar

Dalio beschreef de cryptocurrency als een geweldige uitvinding.

“Een nieuw soort geld uitgevonden via een systeem dat in een computer is geprogrammeerd en dat ongeveer 10 jaar heeft gewerkt en snel aan populariteit wint. Het is een soort geld een waardeopslag, dit is een geweldige prestatie”, schreef Dalio .

Alternatief voor goud

Hij voegde eraan toe dat de makers en supporters achter de droom om dit nieuwe soort geld te realiseren fantastisch werk hebben geleverd door die droom in stand te houden en Bitcoin te veranderen in een alternatief goud.

De miljardair-investeerder merkte op dat er momenteel niet veel alternatieve goudachtige activa zijn, en in een wereld van stijgende schulden en agressieve gelddruk door centrale banken zal er een groeiende behoefte zijn aan activa die privé kunnen worden gehouden. Hij suggereert dat Bitcoin en zijn concurrenten in die groeiende behoefte kunnen voorzien.

Is er wel genoeg vraag?

Ook wees investeerder de echter op enkele resterende vragen, waaronder: ‘Waar kan het realistisch voor worden gebruikt en hoeveel vraag zal het hebben?’

Hoewel Bitcoin een vast totaal aanbod heeft, met een hard-coded totaal aanbod van 21 miljoen bitcoins, gelooft Dalio dat nieuwkomers en concurrentie de prijs kunnen beïnvloeden en dat Bitcoin waarschijnlijk zal worden vervangen.

‘Ik neem zelfs aan dat er betere zullen komen en deze zullen vervangen, want dat is de manier waarop de evolutie van alles werkt,’ voegde Dalio eraan toe.

Er zijn risico’s

Bitcoin heeft zijn test van 10 jaar doorstaan, maar Dalio is toch bang voor cyberrisico’s. ‘Ik kijk ernaar uit om gecorrigeerd te worden.’ Dalio betwijfelt of de privacy van Bitcoin kan worden beschermd. Hij merkte ook op dat als de regering het gebruik ervan zou willen verbieden, de vraag zou dalen.

‘In plaats van dat het vergezocht is dat de overheid inbreuk zou maken op de privacy en / of het gebruik van Bitcoin (en zijn concurrenten) zou verhinderen, lijkt het mij dat hoe succesvoller het is, hoe waarschijnlijker het is dat deze mogelijkheden er zijn.’

Beperkt aanbod en geen centrale bank

Na het commentaar van Dalio ging Rebecca Patterson, directeur investeringsonderzoek van Bridgewater en haar team, ook in op bitcoin:

‘Vergelijkbaar met goud, het kan niet worden gedevalueerd door de centrale bank en het totale aanbod is beperkt. Verder is het gemakkelijk draagbaar en wereldwijd uitwisselbaar, vooral voor individuen. Het heeft ook de potentie om voor diversificatie te zorgen, hoewel dit tot op heden meer theoretisch is.’

Het Bridgewater-team wees ook op de uitdagingen waarmee bitcoin en andere cryptocurrency’s worden geconfronteerd, waaronder volatiliteit, onzekerheid over de regelgeving, cyberrisico’s, liquiditeit en onvolwassen infrastructuur.

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Het totale aanbod van bitcoin is beperkt, maar het aanbod van cryptocoins is niet beperkt.

  Enkel goud = beperkt in hoeveelheid en onmogelijk bij te maken (cfr tabel van Mendeljev)
  Cryptocoins = ONEINDIG, net zoals het bijprinten van FIAT currency, kan je oneindig veel nieuwe coins “bedenken”.

  Begrijp me niet verkeerd, ons huidig financieel systeem staat op imploderen, maar bitcoin / blockchain is niet de hele oplossing van het probleem.

  31 januari 2021
 • Snap uw stelling niet goed Bart. Bitcoin is een blockchain, dat heeft niets met de andere blockchains te maken. Akkoord als dingen zoals doge het toekomstige financiele systeem zou worden is er sprake van een probleem met inflatie. Maar dat is de aard van het beestje (pun intended). Het gaat hier echter over bitcoin en niet over de andere. (Andere die niet allemaal hetzelfde nut dienen als btc).

  18 mei 2021