‘Overheden en centrale banken vertrouwen bitcoin niet vanwege koersschommelingen’

Niet te corrumperen, transparantie, controleerbaar en decentraal.

De digitale technologie en filosofie achter blockchain belooft veel problemen op te lossen waar moderne economieën last van hebben. Maar van wie moet deze oplossingen komen? Van bedrijven of van overheden?

Nieuw boek over digitale valuta

Forkast gaat hierover in gesprek met David Shrier, auteur van het boek Trusted Data. Het boek wordt uitgebracht door MIT Press in november dit jaar.

Shrier is geïnspireerd geraakt door het debat rondom Facebook’s plannen met Libra. Ook gaat hij in hoe overheden aankijken tegen een eigen Central Bank Digital Currency (CBDC). En hij bespreekt een derde optie.

Bekijk het interview van Angie Lau met David Shrier hieronder.

Bitcoin geniet weinig vertrouwen van overheden

Hij verwacht niet dat overheden en centrale banken het zo ver laten komen dat bitcoin de wereld reservemunt wordt. Hij noemt bitcoin niet echt gedecentraliseerd en overheden kunnen het niet controleren.

De schrijver zegt dat hij met tientallen mensen van de centrale bank gesproken heeft, maar ook met ambtenaren van het ministerie van Financiën. De algemene tendens? Ze vertrouwen bitcoin niet. Dat komt door de wilde schommelingen van de koers en ze willen hun economie hier niet aan blootstellen.


Altijd op de hoogte van het laatste cryptonieuws?

Volg ons op Telegram


Verder wordt besproken:

  • Blockchain kan net als kunstmatige intelligentie, big data en andere nieuwe technologieën de hele samenleving veranderen, net zoals de industriële revolutie dat eerder deed.
  • Het grootste probleem met Libra is dat er geen toestemming is van de overheid. Het is geen democratisch proces, niemand die betrokken is bij Libra werd gekozen of is benoemd door een gekozen ambtenaar. Met het potentieel om het financiële leven van 2,5 miljard mensen te hervormen, is het gek dat er geen vertegenwoordiging van het volk aanwezig is.
  • Wat de wereld nodig heeft, is dat burgers meer moeten leren over geld, financiën, technologie en data.

Wil je meer weten over blockchain en bitcoin? Neem dan eens een kijkje in onze kennisbank.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.