Hoe deze investeringsstrategie jouw crypto portfolio in 2022 kan helpen

Bitcoin is meer dan gehalveerd sinds het hoogste punt ooit werd bereikt. Ondertussen is er voor miljarden aan waarde verdampt uit de cryptomarkten. De enigen die nog in de plus staan, zijn 0,1% van de traders en investeerders die er voor de lange termijn in zitten.

We kunnen je niet helpen om bij die 0,1% te behoren, maar wel uitleg geven over een strategie om te investeren op de lange termijn.

Een van de beste strategieën is DCA, ofwel dollar cost averaging. Ook al wordt er gesproken over dollars, deze strategie leent zich natuurlijk ook voor euro’s.

Profiteren van bearmarkt op lange termijn

In het kort is DCA een strategie waarbij je een vast bedrag in kleine stappen periodiek investeert in plaats van alles tegelijk. Stel dat je 1200 euro wil investeren, met DCA kun je er dan voor kiezen om gedurende een jaar elke maand 100 euro in te zetten. Het doel is om te profiteren van marktdalingen zonder op enig moment te veel kapitaal te riskeren.

Pin je overigens niet vast op die periode van een jaar die in het voorbeeld gebruikt wordt. Niemand kan met zekerheid zeggen hoe lang de bearmarkt zal duren of wat de absolute bodem zal zijn van de bitcoin koers tijdens deze bearmarkt. Vaak blijft koers maar een paar tellen op die bodemprijs, dus ga er maar van uit dat vrijwel niemand precies op dat laagtepunt inkoopt.

Tijd in de markt

Op het allerlaagste punt inkopen is sowieso lastig aangezien de cryptomarkt in tegenstelling tot de aandelenmarkt 24 uur per dag geopend is, en geen weekenden kent. De rijkste investeerder ter wereld is Warren Buffett en zelfs hij zegt dat hij de markt niet kan timen. Daar komt ook deze beroemde quote vandaan:

‘Time in the market beats timing the market.’

Talloze studies tonen aan dat ’timing the market’ voor 99% niet werkt en dat ’time in the market’ de juiste keuze is. Je kan beter langer in de markt zitten, dan hopen op de perfecte timing. Zeker als je geen professionele handelaar bent, dan kan DCA ervoor zorgen dat je met weinig risico een hoog rendement behaalt. Ook word je zo beschermd tegen de menselijke neiging om alles in één keer te willen winnen.

De bearmarkt kan lang duren en hier moet je gebruik van maken.

Voorbeeld van Dollar Cost Averaging

Er zijn verschillende goede online rekenmachines die je kunnen helpen met het bepalen wat voor jou werkt. De data en de grafiek hieronder komen van dcabtc.com. Voor dit voorbeeld starten we met inleggen in 2018 in bitcoin, omdat dit een situatie vergelijkbaar is met nu. De bullmarkt liep ten einde en de all time high van bitcoin is alleen in de achteruitkijkspiegel te zien. Elke maand leggen we 100 dollar in, van 1 januari 2018 tot en met nu.

Dat zijn 54 maanden, het totale ingelegde bedrag is 5.400 dollar. We hebben ingekocht tijdens de duistere maanden van 2018 waarbij de koers met 80% daalde, maar ook tijdens de DeFi-zomer van 2019, de coronacrash en alle hoogtepunten van 2021. Ondanks de volatiliteit van de afgelopen 54 maanden, is de waarde inmiddels gestegen tot 21.973 dollar, een waardevermeerdering van 313,92%.

Hoogte bedrag is onbelangrijk

Met DCA bepaal je eerst het totale bedrag dat je wil inzetten of hoeveel je per gekozen periode wil inleggen. Dat kan al vanaf een paar tientjes per maand, het ligt er maar net aan wat je kan en wil missen. Vervolgens bepaal je binnen welke termijn je dit wil beleggen. De meesten kiezen een vaste dag in de maand, bijvoorbeeld bij het ontvangen van het salaris.

Zorg voor goede beveliging

Omdat DCA een strategie is voor de lange termijn, is het ook verstandig om te denken aan de veiligheid op de lange termijn. Daarom raden wij aan om je coins niet te bewaren op een exchange (of een andere derde partij), maar om de bitcoin zelf in beheer te houden. De veiligste manier is het gebruik van een hardware wallet.

Je gaat zo van ’timing the market’ naar ’time in the market.’

Combineer met buy the dip

Maar laten we niet doen alsof we robots zijn, we hebben allemaal menselijke trekjes en hier hoort natuurlijk een beetje avontuur bij. Mocht je onverhoopt toch de bitcoin koers hebben geopend, en je ziet een flinke dip en het duurt nog 2 weken tot je salaris ontvangt, dan is het niet eens een slecht idee om af en toe de dip te kopen.

DCA en buy-the-dip gaan goed samen, zolang je maar geld overhoudt na het kopen van de dip om in ieder geval te kunnen eten. Maar zelfs als je 100% voor DCA gaat, en geen dipjes opkoopt, dan is het rendement hoog. DCA is een veilige manier om op de lange termijn te profiteren van de koers.

Hier vind je meer informatie over hoe je automatisch DCA kan instellen, zonder dat je er enig omkijken naar hebt.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Defi summer was in 2020

    29 mei 2022

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.