D-day voor Libra vandaag: makers cryptocurrency van Facebook in gesprek met centrale banken

Vandaag is een belangrijke dag voor Libra, de digitale munt die Facebook wil lanceren. Vertegenwoordigers van de Europese Centrale Bank (ECB) en 27 andere centrale banken spreken vandaag met leden van de Libra Association over de risico’s van het project. De Libra Association is de stichting achter de cryptomunt die Facebook lanceert.

Centrale banken zijn bang dat Libra de wereldwijde financiële stabiliteit in gevaar kan brengen. Dat blijkt uit een artikel van the Financial Times van 14 september (achter betaalmuur).

Eerste keer sinds juni

Volgens the Financial Times is dit de eerste keer dat Libra afspreekt met wereldwijde beleidsmakers sinds 18 juni dit jaar. Deze keer praat de Libra Association met de Bank of International Settlements (BIS). De BIS bestaat uit vertegenwoordigers van centrale banken wereldwijd. De vertegenwoordigers die met de Libra Association in gesprek gaan zitten bij BIS in de commissie ‘Betalingen en Marktinfrastructuur’.

Deze commissie bestaat uit 28 centrale banken. En daar zitten grote namen bij, denk aan de Europese Centrale Bank en de Federal Reserve Bank van New York. Maar ook de Nederlandse Bank maakt onderdeel uit van deze commissie.

Volgens de Financial Times moet Libra een aantal vragen beantwoorden die refereren naar ‘de bevindingen van het rapport van de G7 uit oktober van de ministers van Financiën.’

Centrale banken maken zich zorgen

Europese regelgevers zijn bang dat Libra te populair wordt in de Europese Unie. Afgelopen week uitte Bruno Le Maire, de Franse minister van financiën, zich negatief over Libra. ‘Laat ik duidelijk zijn: onder deze voorwaarden kunnen we de ontwikkeling van Libra op Europees grondgebied niet accepteren,’ zei Le Maire in een interview met Arab News.

Volgens Le Maire tast Libra de monetaire soevereiniteit van overheden aan. Of minder dure woorden: het is niet wenselijk als Facebook een eigen munt uitgeeft, dat mogen alleen overheden doen.

Belangrijke dag voor Libra

Vandaag is dus een belangrijke dag voor Libra. Lukt het Libra om de zorgen weg te nemen van wereldwijde regelgevers? Dan wordt de kans groter dat de munt van Facebook volgend jaar gelanceerd wordt.

Toch lijkt het alsof Libra Association de besprekingen niet zo belangrijk vindt. In een interview met het Franse magazine Les Echos blijft Bertrand Perez van Libra positief: ‘We blijven bij ons schema aanhouden. Libra wordt gelanceerd in de tweede helft van 2020.’

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.