De crypto-wet van de VS (in begrijpelijke taal)

Het verwachte ‘uitvoerende bevel’, dat vanochtend uitlekte, is nu officieel uitgebracht. Dit is de eerste crypto-wet op landelijk niveau. Groot nieuws voor de cryptomarkt, maar wat staat er in?

VS kan niet achter blijven

Het bevel, dat woensdagmiddag officieel werd uitgebracht, bestaat uit 7 punten waar de VS zich de komende tijd over zal buigen. Dat was ook wel nodig, want het afgelopen jaar heeft crypto een gigantische stijging meegemaakt. Het land kan hierdoor niet achterblijven met wetgeving en innovatie.

De toon van het bevel is alleen erg ingewikkeld, dus daarom zetten we dit in begrijpelijke taal onder elkaar.

De 7 doelen van het bevel

‘Digitale activa’ zijn in dit lijstje vervangen door ‘crypto’, om het net even wat makkelijker te maken.

1. Consumenten, investeerders en bedrijven in de VS beschermen

Iedereen wil natuurlijk zijn fondsen veilig stellen. In de VS wordt dit de taak voor het ministerie van Financiën. De VS wil dat zij de impact van crypto beoordelen en daarover advies geven. Regelgevers zorgen vervolgens voor toezicht en bescherming.

2. De financiële stabiliteit beschermen en risico’s beperken

De VS heeft een raad die ervoor zorgt dat het land financieel stabiel is. Dit heet het ‘Financial Stability Oversight Council’. In het bevel staat dat deze raad de financiële risico’s van crypto moet overzien – en beperken. Daarnaast wil het land ook dat zij de ‘leegtes’ in de regelgeving aanpakken.

3. De risico’s van illegale crypto(-activiteiten) beperken

Iedereen kent de verhalen wel over crypto-diefstallen en witwassen. Om deze risico’s te beperken heb je niet één agentschap nodig, maar meerderen. Afhankelijk van de zaak wordt gekeken welk agentschap dit risico moet beperken. Ook zal de VS met bondgenoten en partners samenwerken.

4. De VS wil leiden met technologische en economische concurrentie

De VS wil op alle vlakken de beste zijn. Op het gebied van crypto zal het ministerie van Handel zich hiermee bezighouden. Zij zullen de VS bevorderen op het gebied van concurrentie in technologieën – en zal als basis dienen voor de agentschappen. Dit krijgt prioriteit op het gebied van beleid, onderzoek, ontwikkeling, en aanpak van crypto.

5. Bevorderen van veilige en betaalbare financiële diensten

Als er behoefte is aan veilige en betaalbare financiële diensten, zal dit als uitgangspunt dienen voor innovatie. Daarnaast zal de minister van Financiën een verslag opstellen over de toekomst van geld en betalingssystemen. Dit doet hij zodat de VS niet wordt verrast in de toekomst.

6. Technologische vooruitgang ondersteunen

De VS wil technologische vooruitgang bestuderen en ondersteunen. Hierbij krijgen een aantal punten voorrang. Dit zijn privacy, veiligheid, bestrijding van illegale exploitatie en beperking van negatieve klimaateffecten.

7. Verkenning van een eigen crypto

Ja, dat lees je goed. De VS wil vaart maken om een eigen crypto – een zogenaamde Central Bank Digital Currency (CBDC) – uit te brengen. Dit is een digitale munt van een centrale bank.

Het bevel draagt de regering (en de Federal Reserve) op om het ‘speelveld’ te beoordelen. De VS wil met de CBDC ook experimenten in andere landen en vooral zelf het voortouw nemen.

Cijfers

Het Witte Huis zegt dat ongeveer 16 procent van de volwassen Amerikanen – ongeveer 40 miljoen mensen – cryptocurrency’s verhandelt, gebruikt of daarin investeert.

Daarnaast zegt het huis dat er meer dan honderd landen bezig zijn met het onderzoeken of testen van de laatstgenoemde Centrale Bank Digitale Valuta’s (CBDC’s). Genoeg redenen dus om niet achter te blijven in dit digitale landschap.

Waarom is dit bevel zo belangrijk?

Verschillende staten in de VS houden zich bezig met crypto, maar nog nooit kwam er wetgeving op landelijk niveau. Het land is erg belangrijk voor de wereldeconomie en zal daarom altijd in de gaten worden gehouden als het gaat om crypto.

Het effect – na zo’n belangrijk nieuws – is ook terug te zien in de prijs. Het is nooit met zekerheid te zeggen, maar het lekken van deze wetgeving viel precies samen met een bitcoinstijging van 8%. Dit soort ‘Amerika-hype’ zagen we eerder terug bij bijvoorbeeld de rechtszaak tegen Ripple en de eventuele komst van een bitcoin ETF.

Europa

In Europa is het parlement ook bezig om regels te maken voor de crypto-markt. Dit doen ze door middel van de Markets in Crypto-Assets (MiCA). Dit is een boekwerk van 170 pagina’s, met als doel om de cryptocurrency-sector in Europa te reguleren.

Volgens de wetgevers moet dit ‘ervoor zorgen dat het regelgevingskader van de EU voor financiële diensten innovatievriendelijk is.’ Dit lijkt dus redelijk hetzelfde als het bevel van Amerika. 14 maart horen we meer over de MiCA, dan stemt het Europees parlement over het wetsvoorstel.

Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.