De dagelijkse toevoer van nieuwe Ethereum daalt met 25%

De dagelijkse block-beloningen van Ethereum miners is met ongeveer 25% gedaald. De toevoer van nieuwe ETH is nu gedaald van ongeveer 20.000 ether per dag tot ongeveer 15.000 ether per dag.  Ondanks dat de hard fork pas in februari plaatsvindt is door de difficulty bomb de toevoer van nieuwe ethers nu dus toch gereduceerd. De difficulty bomb houdt in dat het minen van ether steeds moeilijker wordt.

Waarom wordt de uitgifte verminderd?

De vermindering van de uitgifte was nog onderdeel van de roadmap van Ethereum. Gaat de nieuwe Constantinople update live, dan wordt deze difficulty bomb voor een jaar vooruitgeschoven. Een ander onderdeel was de reductie van de beloning van miners: van 3 ETH per blok naar 2 ETH. Maar Constantinople is nu zo vaak uitgesteld, dat de difficulty bomb automatisch is gestart. Dat stond zo al beschreven in het Ethereum protocol.

Volgens Etherscan lijkt het erop dat de dagelijkse beloning om de twee weken daalt met 2.000 ETH. Dat komt voornamelijk door de difficulty bomb. Hierdoor wordt het minen van ether moeilijker, en worden er minder blokken gevonden. De uitgifte van nieuwe ether wordt hierdoor ook lager. En zo ontvangen miners dagelijks minder ether.

Langere bloktijden

De automatische verhoging van de moeilijkheidsgraad heeft ook andere gevolgen. De gemiddelde tijd om een transactieblok te vinden is nu hoger. Deze is nu gemiddeld 18 seconden per blok. Dat is een stijging van 3 seconden ten opzichte van de oude situatie.

En de prijs?

De vermindering van de beloning in ether heeft tot nog toe geen invloed gehad op de prijs. Je zou misschien verwachten dat deze gebeurtenis leidt tot een prijsstijging. Bij een lager aanbod een een gelijke vraag stijgt namelijk de prijs. Maar de eerste dagen van januari is de koers van ethereum alleen maar gedaald. Waarschijnlijk daalde de vraag in deze periode ook mee, maar dat is speculatie.

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.