De drie beste theorieën over de koersdaling van gisteren

Het zal je waarschijnlijk niet zijn ontgaan. De koersen kleuren behoorlijk rood sinds 5 september. Bitcoin daalde met ruim 13 procent in waarde binnen een dag. Zoals altijd staat het internet voor je klaar met de meest interessante theorieën over de koersdaling. Je moet ze natuurlijk wel met een korreltje zout nemen… Wat zou de oorzaak kunnen zijn?

Theorie 1: Will the real Satoshi please stand up?

Op het internet gaan de wildste verhalen de ronde. Sommige mensen geloven bijvoorbeeld dat Craig Wright, self-proclaimed Satoshi Nakamoto en bitcoin cash evangelist, zijn vermeende bitcoins heeft gedumpt. Dat komt omdat hij rond de timing van de eerste prijsdaling deze cryptische boodschap tweette.

Card

Zou hij dan toch de echte Satoshi zijn? En heeft hij zijn bitcoins dan omgeruild voor bitcoin cash? Wie zal het zeggen? Overigens was de tweet van de bitcoin cashpromoter wel een open goal voor het bitcoinkamp. Een twitteraar reageerde ad rem met deze tweet:

Theorie 2: The Bit Short

Eerder dit jaar werd bekend dat de Amerikaanse bank Goldman Sachs een crypto-afdeling zou opzetten. Klanten van Goldman Sachs konden zo onder het toeziend oog van de bank in cryptocurrency beleggen.

Op 5 september ontstond het gerucht dat de bank zich ineens had bedacht en dat de crypto-afdeling er toch niet zou komen. De kans bestaat dat dit nieuws een heel abrupt einde aan het positieve sentiment op de cryptomarkt heeft gemaakt. Gek genoeg voelde één investeerder al een paar dagen geleden dat de markt een dipje zou gaan maken.

Begin deze week werd op Bitfinex een enorme short-positie geopend. De belegger heeft met 10.000 bitcoins (destijds een waarde van 61 miljoen euro) gegokt op een koersdaling van de cryptomunt.Enorme short-positie  on TradingView.com

De koers staat inmiddels bijna 1000 dollar lager dan op 1 september. Daardoor kan de belegger een rendement van ongeveer 8,5 miljoen euro binnenharken. Niet slecht voor een investering die een paar dagen geleden is gemaakt.

Zou het een medewerker van Goldman Sachs zijn die vooraf al meer over de aankondiging wist? Deze Redditer denkt van wel!

The $74 Million BTC Short Could Only Be Insider Trading from r/Bitcoin

Theorie 3: Silk Road bitcoins verkocht?

Deze theorie komt wederom van een oplettende redditer. Een paar dagen geleden meldde Reditter SickSilk dat er na vier jaar rust bitcoin uit een ‘slapende’ bitcoinwallet is verplaatst. In de wallet zat ruim 110 duizend bitcoin. Op het internet gaat het gerucht dat de bitcoins afkomstig zijn van darkwebmarktplaats Silk Road die in 2014 is gesloten.

Van de 110 duizend bitcoins zijn er in de afgelopen dagen ruim 15 duizend verplaatst naar exchanges Bitfinex en Binance. Wellicht had de eigenaar van de wallet het plan om ze te verkopen en is hij daar nu mee begonnen.

Vanzelfsprekend hoeft het niet zo te zijn dat de eigenaar ook echt al zijn bitcoins van de hand gaat doen.

Of de echte oorzaak voor de koersdaling hier tussen zit? Wie weet….

 

Disclaimer: De informatie in dit artikel is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot aan- of verkopen van cryptocurrencies. Het handelen in digitale valuta brengt een significant risico met zich mee.

Delen:

Thijs is gastauteur bij BTC Direct. Hij doet niets liever dan de koers analyseren en schrijven. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij veel ervaring. Hij houdt zich namelijk al sinds zijn tienerjaren met blockchain bezig.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.