De Europese Raad bereikt overeenkomst over anti-witwas autoriteit voor toezicht op cryptobedrijven

De Europese Raad is het eens geworden over het vormen van een anti-witwas autoriteit die toezicht moet houden op de cryptosector. In een aankondiging op woensdag deelt de Europese Raad dat het nieuwe orgaan de autoriteit krijgt om toezicht te houden op financiële entiteiten met een hoge risicofactor. Daar vallen ook cryptobedrijven onder als deze worden aangemerkt als risicovol.

Einde aan het digitale Wilde Westen

Europarlementariër Ernest Urtasun is tevreden met de overeenkomst van de Europese Raad. “We maken een einde aan het Wilde Westen van een ongereguleerde cryptomarkt en sluiten grote mazen in de Europese anti-witwasregelgeving”, aldus Urtasun in reactie op de ontwikkelingen.

De nieuwe regels zijn niet van toepassing op Peer-to-Peer transacties waarvan de entiteiten niet binnen het kader van de regelgeving vallen. Als het gaat om individuen die crypto naar elkaar sturen verandert er dus niets. Cryptobedrijven moeten binnenkort echter allerlei informatie verzamelen en verbeterde due diligence toepassen als het gaat om transacties naar eigen wallets.

‘Goede balans tussen risicopreventie en innovatie’

Als het aan Europarlementariër Ondrej Kovarík ligt kan de nieuwe regelgeving niet vroeg genoeg komen. “De Europese Unie heeft een voorlopig politiek akkoord gesloten over de zogenaamde Transfer of Funds Regulation. “Ik ben ervan overtuigd dat we hiermee een juiste balans creëren tussen het mitigeren van de risico’s op witwassen in de cryptosector zonder daarmee de innovatie in de weg te zitten”, aldus Kovarík in reactie op de nieuwe wetgeving.

De nieuwe Europese wet om witwasserij in de cryptosector tegen te gaan werd in juli 2021 voor het eerst voorgesteld. Uiteindelijk is het doel om alles voor 2024 gereed te hebben en te implementeren. De start van het toezicht door het nieuwe toezichtsorgaan moet enige tijd daarna beginnen. Het nieuwe orgaan wordt de eerste autoriteit die de macht krijgt om witwasserij over grotere gebieden in heel Europa te controleren.

Goed voor de cryptosector?

De grote vraag is natuurlijk wat de impact van de nieuwe regelgeving op de cryptosector zal zijn. Als het aan het in New York gevestigde NYDIG ligt is die impact positief. NYDIG publiceerde vandaag namelijk een onderzoek waarin het onthulde dat nieuwe regelgeving vaak koersstijgingen voor bitcoin als gevolg heeft. Volgens de onderzoekers heeft dit met name te maken met de grotere mate van zekerheid die regelgeving creëert voor de sector.

Voor het onderzoek heeft NYDIG meerdere gevallen van nieuwe regelgeving onderzocht in ongeveer alle werelddelen. Zowel in Amerika, Europa als Azië blijkt dat nieuwe regelgeving over het algemeen een positief effect heeft op de koers. Wat dat betreft is de nieuwe Europese regelgeving dus goed nieuws.

Het onderzoeksteam van NYDIG plaatst echter wel de kanttekening dat het exacte effect van nieuwe regelgeving op de bitcoin koers lastig te meten is. Er zijn immers meer factoren die een rol spelen in het koersverloop van bitcoin. Met name de macro-economische omstandigheden waar we op dit moment mee geconfronteerd worden, lijken een doorslaggevende rol te spelen in de koers. Overal ter wereld zien we recordinflaties voorbijkomen en centrale banken reageren daarop met strenger monetair beleid.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.