De evolutie van Ethereum: decentrale beurzen en de rotatie van DeFi naar NFT’s

Ethereum laat zichzelf het beste omschrijven als een decentrale computer voor de wereld. Maar wat kan je eigenlijk met Ethereum en welke applicaties zijn op dit moment populair? Die vragen gaan we beantwoorden aan de hand van een analyse van de gasconsumptie, de transactiekosten op het platform.

Wat betekent gasconsumptie?

Om een transactie op Ethereum te doen of een decentrale applicatie te gebruiken heb je ethers nodig. Die ethers betaal je aan miners om jouw transactie in de blockchain op te nemen. In essentie zijn het dus transactiekosten, maar binnen de industrie noemen we het ‘gas’, omdat het in feite als de benzine van Ethereum fungeert.

De verdeling van de gasconsumptie vertelt ons dus welke applicaties op dit moment populair zijn en wat er op Ethereum te doen is. In werkelijkheid is Ethereum uiteraard iets complexer dan hoe het hier beschreven staat, maar in essentie komt het op deze uitleg neer. Laten we nu gaan kijken welke applicaties momenteel het meeste gas consumeren.

De rotatie van DeFi naar NFTs

Lange tijd domineerde DeFi-applicaties als het 0x protocol en MakerDao de gasconsumptie van Ethereum. Wat we tegenwoordig zien is dat er steeds meer kapitaal vanuit de DeFi-wereld richting NFTs stroomt. Met name OpenSea is in 2021 en 2022 een grote speler geworden. Ook zien we de indrukwekkende opkomst en dominantie van Uniswap duidelijk terug in de onderstaande grafiek.

Uniswap is een decentraal beursplatform dat de andere decentrale beurzen op dit moment duidelijk verslaat. Als we het per categorie bekijken, dan zijn in 2022 vooral decentrale beurzen (38,4 procent) en NFT-marktplaatsen de grote winnaars als het aankomt op gasconsumptie op Ethereum.

Na die twee categorieën komen NFT-collecties en stablecoins ook als populaire toepassingen uit de bus. Vervolgens zien we dat het aandeel in de gasconsumptie per categorie flink afneemt. Leenprotocollen, stablecoins en andere zaken zijn nog relatief klein op Ethereum. Dat neemt niet weg dat ze in theorie de potentie hebben om flink op te blazen.

De opkomst van stablecoins

Tijdens de DeFi-zomer van 2021 bereikte de gasconsumptie van Tether een all-time high op Ethereum met 2.140 ether. Ook de USD Coin van Circle bereikte op dat moment een piek. De all-time high voor USDC volgde echter pas later in 2021 tijdens het bereiken van de voorlopige all-time high van ether zelf in november.

 Dat Tether en USDC belangrijke projecten voor Ethereum zijn blijkt wel uit de enorme hoeveelheden stablecoins die van hen op Ethereum leven. Tether heeft voor ongeveer 32 miljard euro aan vermogen op Ethereum leven en USDC voor bijna 45 miljard euro. Daarmee zijn deze twee projecten echte grootheden op de Ethereum blockchain.

De grootste smart contracts op Ethereum

Als we kijken naar de grootste smart contracts op Ethereum, dan is Uniswap zonder twijfel de grote winnaar. Uniswap is op dit moment verantwoordelijk voor 37,2 procent van de totale gasconsumptie op Ethereum. Uniswap wordt op de voet gevolgd door OpenSea (8,8 procent) en Tether (6,7 procent).

Opvallend is dat Tether verantwoordelijk is voor een grotere gasconsumptie dan USDC, terwijl laatstgenoemde op dit moment groter is op Ethereum. We hopen dat je dankzij deze grafieken en informatie een beter beeld hebt van wat er momenteel op Ethereum gaande is. Uiteindelijk gaat het er immers om wat je op en met Ethereum kunt doen.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.