De haat liefde verhouding van Iran met cryptocurrencies

Al jarenlang heeft de Europese Unie en de Verenigde Staten economische sancties lopen tegen Iran. Die sancties belemmeren de handel en het betalingsverkeer. Niet gek dat Iran kijkt naar alternatieven, zoals cryptocurrency.

Maar de relatie tussen Iran en cryptocurrency gaat niet over rozen. Je merkt aan alles dat ze er iets mee willen, maar nog niet helemaal over uit zijn wat de rol kan worden van cryptocurrency in Iran. In dit artikel beschrijven we de haat/liefde verhouding.

Haat

De Centrale Bank van Iran is aan het onderzoeken om een heleboel cryptocurrency te verbieden. Het is de bedoeling dat alleen door de staat goedgekeurde crypto’s nog gebruikt mogen worden.

Het plan is nog niet goedgekeurd en is besproken tijdens de conferentie Electronic Banking and Payment Systems, in Teheran.

In de conceptversie van het plan staat dat de Islamitische Republiek geen beperkingen oplegt aan mensen die kleine hoeveelheden goedgekeurde cryptocurrency hebben. Het is helaas nog niet duidelijk welke cryptocurrency worden goedgekeurd.

De Centrale Bank van Iran is als sinds april 2018 bezig met regelgeving. Destijds is besloten dat particulieren maximaal voor 10.000 euro aan vreemde valuta mogen bezitten.

In het plan staat ook dat “tokens gekoppeld aan fiat-valuta’s, edele metalen en grondstoffen” verboden worden. De lijst met goedgekeurde cryptovaluta wordt elke drie maanden bijgewerkt.

Liefde

Een van ‘s werelds grootste mediabedrijven, Al Jazeera, verwacht dat Iran een eigen cryptocurrency gaat aankondigen. Deze week is de conferentie Electronic Banking and Payment Systems, in Teheran. Het thema van dit jaar is blockchainrevolutie dus daar past zo’n aankondiging goed bij.

Al Jazeera verwacht dat de cryptovaluta van Iran in ieder geval de volgende kenmerken heeft:

  • Gekoppeld aan de Rial, de nationale valuta van Iran
  • Ontwikkeld door Informatics Services Corporation en gebouwd op Hyperledger Fabric
  • Centrale Bank van Iran zal de uitgever zijn
  • In eerste instantie alleen beschikbaar voor Iraanse banken, als een interbancair betalingsinstrument

In een latere fase verwacht men dat Iran de coin ook vrijgeeft voor het betalingsverkeer rondom detailhandel.

Enkele van de grootste Iraanse banken waren in november afgesloten van SWIFT, het internationaal betalingssysteem. Dit was naar aanleiding van nieuwe financiële sancties van de VS tegen Iran. In diezelfde maand verklaarde de Iraanse Centrale Bank aan een alternatief voor SWIFT te werken.

Niet veel later ondertekende Iran een blockchain-samenwerkingsovereenkomst met Rusland en Armenië. Rusland heeft ook aangekondigd dat het actief met partners werkt aan het opzetten van een financieel systeem dat volledig onafhankelijk is van SWIFT.

In theorie kan Iran deze digitale valuta gebruiken om sancties te omzeilen en toch te handel te drijven.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.