Stap in 1 minuut over naar het voordeligste crypto platform

Voordelig én veilig starten met crypto
Bitcoin nieuws

De nieuwe Amerikaanse inflatiecijfers komen eraan, wat kunnen we verwachten?

De nieuwe Amerikaanse inflatiecijfers, die op dinsdag 13 september bekend worden gemaakt, zullen naar verwachting rond de 8,1 procent liggen. Daarmee koelt de inflatie weer enigszins af ten opzichte van de 8,5 procent van afgelopen maand. De grote vraag voor ons is natuurlijk wat deze kleine daling betekent voor bitcoin en de rest van de cryptomarkt.

Investeringsbanken doen de riemen vast

De grote investeringsbanken verwachten dat de Federal Reserve deze maand relatief hard zal ingrijpen. Experts van de Bank of America verwachten voor september een renteverhoging van 0,75 procent en schrijven voor november een stijging van 0,50 procent op. Eerder verwachtten de economen van de grote zakenbank nog renteverhogingen van 0,50 en 0,25 procent. Voor januari verwacht Bank of America nu een rentestijging van 0,25 procent.

Toch sluiten de heren en dames van de Bank of America de deur niet voor een rentestijging van ‘slechts’ 0,50 procent in september. “De consumentenprijsindex van deze maand kan verrassend laag uitpakken, wat de mogelijkheid op een kleinere rentestijging groter maakt”, zo schrijft de zakenbank in een nota van afgelopen donderdag.

Uiteraard gaat het om verwachtingen en hangt veel af van de meest recente ontwikkelingen in de economische data. Als blijkt dat de inflatie sneller afkoelt dan verwacht, dan kan het zijn dat de Federal Reserve minder hard ingrijpt. Op dit moment zetten de experts van de Bank of America echter in op een strenge Federal Reserve en dat kan een paar zware maanden opleveren voor de financiële markten.

Zware maanden in aantocht?

We hebben in de loop van 2022 geleerd dat de cryptomarkt op dit moment niet stabiel genoeg is om renteverhogingen van de Federal Reserve op te vangen. Sinds de Amerikaanse centrale bank is begonnen met het verhogen van de rente om de inflatie te bevechten, hebben bitcoin en de rest van de markt het moeilijk. Als blijkt dat de Federal Reserve tijdens de FOMC-bijeenkomst van 20 en 21 september de rente met 0,75 procent verhoogt, dan kan dat de koersen een knauw geven.

Een hogere rente maakt geld lenen duurder en investeren in Amerikaanse staatsobligaties interessanter. Voor die laatste ontvang je dan immers een hoger en in zekere zin risicoloos rendement. De Amerikaanse centrale bank kan immers onbeperkt dollars bijdrukken, dus de rente die ze beloven op staatsobligaties kunnen ze altijd uitbetalen. Zeker als de economie het moeilijk heeft en mensen vluchten naar dollars om de rekeningen te betalen, zie je dat de rest van de financiële markt het moeilijk heeft.

‘We zijn er nog niet’

De kans op een renteverhoging van 0,75 procent is volgens de CME FedWatch tool opgeklommen tot 90 procent, waar die kans afgelopen week nog op 57 procent lag. De meeste analisten verwachten dan ook dat we het nog even met deze marktomstandigheden moeten doen. “Hoewel ik denk dat we op de korte termijn wat oplevingen krijgen als de inflatie afkoelt, nemen de zorgen waarschijnlijk toe met de renteverhogingen van de Federal Reserve. We zijn nog niet uit de problemen en dat blijft helaas nog even zo”, aldus Wayne Wicker van MissionSquare Retirement.

Ook Goldman Sachs en Barclays hebben recent hun verwachtingen voor de renteverhogingen van september en november naar boven bijgesteld. Zij verwachten voor september ook een renteverhoging van 0,75 procent en schrijven voor november 0,50 procent op. Barclays geeft aan alleen een “kleine kans” te zien voor een renteverhoging van 0,50 procent in september, maar daarvoor hebben we hele lage inflatiecijfers nodig.

Deel
Thom Derks

Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Recente artikelen

Analist voorspelt complete ineenstorting van Worldcoin (WLD)

Deze analist voorspelt de complete ineenstorting van het Worldcoin van OpenAI-oprichter Sam Altman.

10 uur geleden

El Salvador begonnen met het minen van Bitcoin

El Salvador zet de volgende stap in de adoptie van Bitcoin en begint met het…

13 uur geleden

Ripple (XRP) krijgt belangrijke licentie van Singapore

Ripple heeft een belangrijke mijlpaal gehaald. Het bedrijf heeft namelijk een 'digital asset licentie' gekregen…

14 uur geleden

Crypto analyse: Ethereum begint de week slecht, maar lijkt zich te herpakken

Ethereum heeft vorige week een prachtige groene candle gemaakt, maar sinds maandag is de munt…

15 uur geleden

Bitcoin analyse: de hele stijging is weggevaagd, hoe nu verder?

Bijna de hele stijging van Bitcoin tot boven de 28.500 dollar is teniet gedaan. Rode…

15 uur geleden

Elon Musk noemt geldsysteem een ‘scam’, Bitcoin geprezen als alternatief

Zoals inmiddels te verwachten valt, liet Tesla- en SpaceX-CEO Elon Musk onlangs weer van zich…

21 uur geleden

Deze website is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor de Belgische website.

Direct op de hoogte van het laatste crypto nieuws?

Download de app