De verdwijning van Satoshi

Deze week bestaat de Bitcoin whitepaper tien jaar! En dat vieren wij met allemaal publicaties over de whitepaper. Voor elke cryptoliefhebber is Satoshi Nakamoto’s whitepaper verplichte kost. De Engelse versie vind je hier. Er is ook een vertaalde Nederlandse versie.

Satoshi Nakamoto is in de begintijd van Bitcoin erg actief met het promoten van Bitcoin in de eerste jaren van het project. Hij reageert op chats en mails, en laat regelmatig van zich horen op het forum bitcointalk. Maar van de een op de andere dag is hij plotseling verdwenen. Hoe komt dit? En wat zijn de laatste publicaties die wij van hem kunnen vinden? Je leest het hier!

Bitcoin en WikiLeaks

In de begintijd hoorden mensen vooral van Satoshi over Bitcoin. Maar Bitcoin kreeg over de jaren heen steeds meer bekendheid. Misschien dat dit meespeelde in de ‘verdwijning’ van Satoshi. Als Bitcoin bekend werd, zouden steeds meer mensen kunnen proberen om de identiteit van Satoshi te onthullen.

WikiLeaks gaf de groei van Bitcoin in 2010 een flinke oppepper. De Amerikaanse overheid wilde in dat jaar de groei van de klokkenluiderwebsite verhinderen. De regering besloot daarom om creditcardmaatschappijen en PayPal onder druk te zetten om deze donaties stop te zetten.

Maar de Amerikaanse overheid was één betaalmethode vergeten: de Bitcoin community had met WikiLeaks een goede use case te pakken. Een user op het forum bitcointalk stelde voor om contact te nemen met WikiLeaks. Wie weet wat Bitcoin kon betekenen voor WikiLeaks! ‘Bring it on!’, zei een user op het forum. Maar Satoshi was het hier niet mee eens:

Bitcoin was op dat moment nog niet groot genoeg voor gebruik op wereldwijde schaal, en Satoshi was bang dat dit de ontwikkeling van Bitcoin kon schaden.

Zijn laatste publieke post

In december 2010 liet Satoshi nog enkele keren van zich horen op het bitcointalk forum. De laatste forumpost van Satoshi had eigenlijk niets bijzonders. Satoshi vertelde simpelweg wat de nieuwe update voor de Bitcoin software te bieden had. Niets wees erop dat dit de laatste openbare post van Satoshi zou zijn:

Definitieve verdwijning

In de tijd hierna had Satoshi alleen nog maar persoonlijk contact met enkele Bitcoin developers. Hij reageerde op mails en stond open voor kritiek en verbeterpunten. Maar in april 2011 stuurde hij voor het laatst onder zijn pseudoniem een e-mail.

Satoshi had in die periode mailcontact met de Amerikaanse programmeur Mike Hearn. Deze Mike vroeg naar de betrokkenheid van Satoshi: ben je van plan om terug te keren of neem je permanent een stap terug? Satoshi reageerde op deze manier:

De volledige mail kan je hier teruglezen

Sindsdien heeft niemand meer wat van Satoshi Nakamoto vernomen. Tenminste, niet onder het pseudoniem van Satoshi. En eigenlijk is dat maar goed ook. Bitcoin draait op de kracht van het collectief, en niet van het individu. En dat zie je ook terug, bijvoorbeeld in het aantal ontwikkelaars op het Bitcoin netwerk.

Wil je meer weten over het Bitcoin whitepaper? Deze week publiceren wij artikelen over de Bitcoin whitepaper en de bedenker Satoshi Nakamoto.

Delen:

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Nice post. I was checking constantly this blog and I am impressed!
    Extremely helpful information specially the last part 🙂 I care for such info a lot.
    I was looking for this particular information for a
    very long time. Thank you and best of luck.

    27 december 2018

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.