Decentralisatie is een noodzaak geworden, cryptocurrency gebruikers stappen over op Signal en Telegram

Telegram en Signal winnen steeds meer terrein op berichtenprovider WhatsApp. Veel mensen binnen en buiten de cryptowereld stappen over uit angst voor gegevensverzameling, censuur en weigering van service.

Signal en Telegram populair

Die angst komt door een wijziging in de servicevoorwaarden van WhatsApp, rivalen Telegram en Signal hebben hierdoor die de afgelopen week miljoenen nieuwe gebruikers kunnen registreren. Die nieuwe voorwaarden gelden voor iedereen, behalve voor Europa.

In plaats van akkoord te gaan met nieuwe voorwaarden waardoor gebruikersgegevens met Facebook gedeeld kunnen worden, liepen miljoenen WhatsApp-gebruikers over naar minder opdringerige concurrenten. Telegram alleen al is in de afgelopen 72 uur 25 miljoen keer gedownload.

Rechtse uitlaatklep

Het zijn niet alleen gebruikers van WhatsApp die deze nieuwe apps downloaden, er komen ook mensen binnen via Parler. Sinds Donald Trump door de grote techbedrijven van hun platformen worden geweerd, zoeken zijn volgelingen alternatieven. Parler haalde deze week om twee redenen het nieuws, de app wordt geweerd uit de appstores van Apple en Android, en door hostingprovider Amazon Web Services (AWS). Daarnaast vond er ook een hack plaats waardoor gegevens van gebruikers gestolen zijn.

Zorgwekkende ontwikkeling

Het vermogen van webhostingreuzen zoals AWS om sites en infrastructuur eenzijdig te sluiten, maakt dat sommigen in de cryptocurrency industrie zich zorgen maken over de toekomstige gezondheid van blockchain-gerelateerde projecten.

De oprichter van Ethereum, Vitalik Buterin, noemde de verwijdering van Parler zeer zorgwekkend in een reeks tweets, waarbij hij opmerkte dat AWS veel meer een gemeenschappelijke infrastructuurprovider is, dan een sociale-mediasite. Buterin uitte ook een zekere mate van ontzetting over het besluit van Twitter om president Donald Trump permanent van zijn platform te weren:

‘Het feit dat zoveel mensen die normaal nooit zo’n bedrijfsmacht zouden steunen, nu tech-CEO’s aanmoedigen die democratisch gekozen functionarissen hardhandig aanpakken, verdient enige introspectie.’

Censuurbestendige platforms

Daniel Larimer, oprichter van EOS en Bitshares (maar ook vertrekkend CTO), riep onlangs op tot het massaal verlaten van grote sociale mediaplatforms voordat Parler werd neergehaald. Hij voorspelde dat het misschien de laatste kans was om bepaalde sociale media-apps te downloaden. Nu hij geen CTO meer is van Block.one (van EOS) wil hij werken aan censuurbestendige platforms die volgens hem steeds belangrijker zullen worden naarmate meer mensen worden verbannen of geschorst van traditionele platforms.

Misschien wordt het ook wel tijd om afscheid te nemen van inmiddels oude social mediaplatformen, en de deur te open voor decentrale alternatieven met een focus op privacy.

Tijdperk van decentralisatie aangebroken

Anthpony Pompliano daarover: ‘We zullen gedecentraliseerde websites, gedecentraliseerde mobiele apps, gedecentraliseerde sociale netwerken en nog veel meer zien. Het risico dat een gecentraliseerde organisatie hun wil oplegt, ongeacht de geldigheid van die beslissing, is te groot geworden om nu te negeren. Eerder werd gedacht dat decentralisatie alleen een fascinatie was van degenen die paranoïde waren, maar nu zien we dat het in een razend tempo een zakelijke noodzaak wordt.

‘Deze overgang zal niet van de ene op de andere dag plaatsvinden. Het gaat ook niet alleen om decentralisatie. We zullen waarschijnlijk een aanzienlijke toename van privacytechnologieën zien, samen met decentralisatie. Deze vernieuwde focus zal technologie gebruiken om de macht op internet gelijk te trekken. De dagen dat grote gecentraliseerde bedrijven toezicht hielden op hun dictaturen zonder bang te hoeven zijn verantwoordelijk te worden gehouden, zijn voorbij. De mensen kunnen de status quo niet veranderen, maar ze kunnen stemmen en nieuwe technologiestacks gaan gebruiken.’

‘Deze missie is te groot voor één persoon. Er is een wereldwijde verschuiving gaande, die waarschijnlijk gevolgen zal hebben voor elk bedrijf, elke branche en elk product. Waarom gaan mensen communicatieproducten gebruiken waarbij bedrijven elk woord bespioneren als er een product is met dezelfde functies, een dicht netwerkeffect en toevallig ook privacygericht is? (Hallo, Signal!)’

Elon Musk is het eens met Pompliano:


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.