Kan DeFi op Bitcoin het populaire Uniswap inhalen?

De bekende podcaster en investeerder Anthony Pompliano heeft een flinke discussie ontketend. Volgens de Amerikaan is het op Bitcoin gebaseerde DeFi project Sovryn namelijk het populaire Uniswap v3 voorbijgestreefd. Hij kijkt hierbij naar de waarde die is opgesloten. Daar is echter niet iedereen het helemaal mee eens.

Het debat dat men nu voert is of de totale opgesloten waarde binnen Sovryn 42 miljoen euro is of ongeveer 1,63 miljard euro. Nogal een verschil en het komt allemaal aan op interpretatie en definities.

De plotselinge groei van Sovryn

Het op Bitcoin gebaseerde Sovryn schoot recent vrijwel uit het niets als een komeet omhoog in de decentralized finance ranglijsten. Op 9 juni deelde Anthony Pompliano via zijn Twitter een grafiek waarin de plotselinge opkomst van het platform terug te zien is. Sovryn staat in deze lijst op plek 14 en daarmee lijkt DeFi op Bitcoin eindelijk van de grond te komen.

Pompliano zegt er zelf het volgende over: ‘Ik blijf iedereen vertellen dat de DeFi infrastructuur op Bitcoin de meest ondergewaardeerde kans in de markt is. Doe ermee wat je wil,’ aldus de bekende podcaster. Samen met veel andere bitcoiners is Pompliano verbolgen over het feit dat platforms als DeFi Pulse de op Bitcoin gebouwde projecten niet meenemen in hun lijsten.

Hiermee doelt hij vooral op Sovryn en Stacks ‘waarvan er 1 in de top 15 zou staan wat betreft de totale opgesloten waarde en de andere in de top 25. Waarom worden deze projecten niet meegenomen?’ zo vraagt hij zich af. Binnen het Ethereum-ecosysteem zijn deze vragen enigszins kritisch ontvangen.

Zo twijfelt onder andere “ChainLinkGod” aan de manier waarop de waarde in het Sovryn protocol wordt gemeten. Onder andere omdat er governance tokens in deze telling worden meegenomen die niet beschikbaar zijn voor de kapitaalmarkt. Andere DeFi projecten nemen deze tokens niet mee in hun telling.

Defi Llama stelt waarde Sovryn naar beneden bij

Sinds de post van Pompliano Defi Llama de waarde van het project naar beneden bijgesteld van ongeveer 1,6 miljard euro naar 42 miljoen euro. Een flinke daling die overigens wel overeenkomt met de informatie op de Wiki-pagina van Sovryn zelf. Daarmee moet DeFi op Bitcoin voorlopig pas op de plaats maken voor andere blockchains.

In het eerder aangehaalde statement van Defi Llama geeft het platform aan de waarde naar beneden te hebben bijgesteld omdat er onterecht staked tokens waren meegenomen in de telling. Op de website van Defi Llama komt binnenkort een functie waarbij gebruikers kunnen aangeven of ze deze tokens wel of niet willen laten meenemen in de telling.

Sinds de wereld van DeFi is geëxplodeerd in 2020 is de totale opgesloten waarde in een protocol een populaire manier geworden om de mate van succes te meten. Wat over het algemeen wordt erkend als een betere manier om het gebruik en succes van een DeFi-platform te meten is het handelsvolume. Aangezien het volume vaak de omzetten van het protocol in kwestie drijft.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.