‘Veiligheid is de grootste uitdaging voor decentrale financiële sector (DeFi)’
De decentrale financiële (DeFi) sector is in de afgelopen maanden enorm gegroeid. Was het DeFi-ecosysteem in december 2019 nog 700 miljoen dollar waard, nu is de totale waarde van de sector gegroeid naar 2,15 miljard dollar waard.
Veiligheid blijft het grootste issue
Maar volgens Richard Ma moet DeFi eerst nog alle problemen rondom veiligheid verbeteren, dat vertelde hij tijdens de Unitize digital conference. Ma is CEO en mede-oprichter van blockchain beveiligings-startup Quantstamp,
Ma wijst op de verschillende hacks waarmee de DeFi-sector al te maken heeft gehad in 2020. Alleen al dit jaar is er voor 26 miljoen dollar aan fondsen gestolen van DeFi-projecten.
Ofja stelen, je kan ook zeggen dat een aanvaller slim gebruik heeft gemaakt van de zwakke plekken in een smart contract. Door snel verschillende leningen af te sluiten is het mogelijk om tokens uit een smart contract te halen. Hoe dat kan lees je bijvoorbeeld hier.
Omdat al deze projecten decentraal zijn, is het onmogelijk om deze transacties terug te draaien. Daarom is het volgens Ma noodzakelijk om de veiligheid beter op orde te krijgen. Dat kan bijvoorbeeld door audits, een betere focus op veiligheidsmonitoring, verbeterde transparantie en het opzetten van een verzekeringsfonds.
DeFi is een alternatief financieel systeem
Toch is Richard Ma niet alleen negatief. Sterker nog, hij ziet juist potentie in de DeFi-sector. Hij merkt dat de vraag naar DeFi in de afgelopen maanden is toegenomen:
“De stijgende interesse duidt op een verlangen naar een alternatief financieel systeem, want zoals je ziet bij COVID-19, drukken de banken steeds meer geld en de huidige rente in het traditionele financiële systeem is laag. Dus zijn mensen op zoek naar betere opties.”
Vooral het DeFi-project Compound valt op bij Ma. Compound is een DeFi-platform die in juni een token heeft gelanceerd. Deze token is binnen een week gestegen met maar liefst 300 procent!