Den Haag denkt na over wetgeving Nederlandse cryptomarkt

Een nieuw wetsvoorstel van de minister van Financiën kan grote invloed hebben voor de Nederlandse cryptomarkt. Het ministerie van Financiën heeft samen met het ministerie van Justitie en Veiligheid op 11 december een wetsvoorstel ingediend voor wijzigingen in de anti-witwasrichtlijn.

Deze richtlijn heeft betrekking op de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).

Terrorisme bestrijden door anonimiteit weg te nemen

Het wetsvoorstel wordt ingediend door Minister Hoekstra van Financiën. De gedachte hierachter is om cryptovaluta uit de anonimiteit te halen. Zo wordt het moeilijker om anoniem terrorisme en witwaspraktijken te financieren.

De verwachting is dat brokers zoals BTC Direct waarschijnlijk een vergunning nodig hebben, en onder toezicht komen te staan van de Nederlandsche Bank. Vergelijkbaar met meer traditionele partijen uit de financiële sector zoals banken. De minister benoemde ook expliciet aanbieders van wallets.

Cryptobrokers en andere partijen die het Nederlandse cryptolandschap vormen, moeten inzicht kunnen geven in wie hun klanten zijn. Ook moeten ze grote, ongebruikelijke, transacties melden.

Europa als inspiratie voor de rest van de wereld

Minister Hoekstra zegt dat dit niets meer is dan een Nederlandse vertaling van Europese richtlijnen tegen witwassen. Hij erkent dat alleen een wetswijziging in alleen Nederland geen zoden aan de dijk zet. Het is de bedoeling dat heel Europa zo streng naar cryptovaluta gaat kijken.

Want je kan deze wet simpel omzeilen door bijvoorbeeld naar een broker of walletprovider buiten Europa te gaan.

Minister Hoekstra tegen BNR: “Bij die bitcoin weet niemand wie instapt en uitstapt. Er moet in heel Europa duidelijkheid zijn wie het zijn wie in crypto investeren. Aanbieder moet weten met wie hij te maken heeft. Verdachte transacties moeten gemeld worden. De aanbieders in Europa moeten zelf miljarden transacties controleren. Alleen dan kunnen ze een vergunning krijgen.”

Niet eerste keer

Dit is niet de eerste keer dat Minister Hoekstra zich uit over regulering op Crypto. In januari bekeek  Hoekstra al of bitcoin verbieden wenselijk is. In maart pleitte hij voor een internationale aanpak van witwaspraktijken in crypto.

Je kan het wetsvoorstel hier lezen. Wil je het voorstel van feedback voorzien? Dat kan de komende vijf weken nog. Dit wordt een consultatie genoemd. Dat betekent dat reacties op het conceptwetsvoorstel tot en met 15 januari 2019 kunnen worden ingediend op de website https://www.internetconsultatie.nl/wijzigingamld4. Je kan ook anoniem reageren.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.