Deze 5 landen zijn leiders op het gebied van crypto-adoptie

Blockchain en cryptocurrencies zijn twee woorden die menig wetgever niet graag hoort. Crypto is op het moment van schrijven in acht landen verboden, maar een overgrote meerderheid van de landen probeert crypto op z’n minst streng te reguleren. Het probleem is dat dat niet zo makkelijk gaat.

Er zijn ook een aantal landen die de nieuwe technologie juist omarmen. Het economische potentieel, innovatie en het aantrekken van blockchain-bedrijven zijn zo een aantal redenen waarom het misschien wel slim is om crypto te “adopteren”. De onderstaande vijf landen nemen in ieder geval het voortouw als het gaat om crypto-adoptie.

El Salvador

El Salvador is uitgegroeid tot een wereldwijde pionier in het gebruik van blockchaintechnologie nadat het als eerste land Bitcoin heeft erkend als wettig betaalmiddel. In juni 2021 stelde de regering van El Salvador een wet op die Bitcoin erkende als een betaalmiddel voor goederen en diensten naast de Amerikaanse dollar, de wettelijke munteenheid van het land. Hiermee wilde de regering prioriteit geven aan financiële inclusie in het land, waar 70% van de volwassenen geen bankrekening heeft.

De president van El Salvador, Nayib Bukele, is inmiddels ook uitgegroeid tot een crypto Twitter-icoon. Bukele plaatst regelmatig lovende tweets over Bitcoin en hoe zijn land ervan zal profiteren.

Portugal

Portugal heeft een gunstig klimaat gecreëerd voor blockchain- en cryptocurrency-startups. Het land heeft blockchaintechnologie actief gebruikt in overheidsdiensten, gezondheidszorg en supply chain management. Het platform Blockchain Panorama – dat informatie-uitwisseling en samenwerking tussen deelnemers aan de blockchainbusiness wil aanmoedigen – werd in 2019 door de Portugese regering geïntroduceerd.

Sindsdien zijn Bitcoiners en cryptoliefhebbers naar de regio getrokken, aangetrokken door een pro-crypto-omgeving die de kans biedt om BTC in het echte leven te gebruiken, zoals om rekeningen en belastingen te betalen met crypto.

Singapore

De regering van Singapore investeert enorm veel in blockchain research and development. Vanwege het gunstige regelgevingsklimaat is Singapore een hotspot geworden voor initial coin offerings (ICO’s), waarbij veel blockchainbedrijven ervoor kiezen zich daar te vestigen.

De financiële toezichthouder van het land, de Monetary Authority of Singapore (MAS), leidt de ontwikkeling van bestuursstructuren, technische normen en infrastructuur om de invoering van blockchain en cryptocurrency aan te moedigen. Haar primaire rol is het bewaken en beperken van de risico’s van de crypto-industrie zonder technologische innovatie te belemmeren.

Leuk feitje: In 2021 bezat 41% van de Singaporezen crypto.

Malta

Samen met Singapore begon Malta al in 2017 de invoering van blockchain te bevorderen, toen het een reputatie verwierf als het “blockchain-eiland” na het opstellen van enkele industrievoorschriften om de groei van blockchaintechnologie te versnellen. In 2018 nam het Maltese parlement drie wetten aan die een regelgevingskader bieden voor blockchain en digitale valuta’s om ICO’s, digitale activa, digitale valuta’s en aanverwante diensten te reguleren.

Wat de belasting van crypto-activa betreft, specificeerde Malta dat elektronisch geld en utility tokens niet als kapitaalgoederen worden vermeld in de wet op de inkomstenbelasting, waardoor ze zijn uitgesloten van vermogenswinstbelasting. Effecten en virtuele financiële activa worden daarentegen wel als kapitaalgoederen beschouwd en belast. Voor iemand die veel crypto bezit is Malta dus een belastingparadijs.

Verenigde Arabische Emiraten

In april 2018 lanceerde de regering van de VAE de Emirates Blockchain Strategy 2021 om een “slimme “smart region” te worden, met overheidsdiensten en particuliere bedrijven aangedreven door blockchain voor meer efficiëntie.

De regio heeft altijd een reputatie gehad als hotspot voor digitale innovatie, en met blockchain kunnen de overheid en bedrijven tijd, geld en moeite besparen terwijl mensen gebruik kunnen maken van een transparant en gedecentraliseerd systeem. De regering van de VAE dringt aan op beleid dat innovatie in de metaverse en non-fungible token (NFT) marktplaatsen verwelkomt.


Toon is hoofd Marketing & Communicatie bij BLOX. Zo nu en dan maakt hij er graag de tijd voor vrij om een bijdrage te leveren aan deze nieuwssite. Toon schrijft dan vooral over de opmerkelijke gebeurtenissen en zet zijn overtuigingskracht in om bitcoin onder het grote publiek bekend te maken. Hij was onder meer te gast bij NOS, RTLZ, De Telegraaf, FD, Marketingfacts, BNR, Quote, Satoshi Radio en Bitcoin Magazine.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.