Deze Solana-ontwikkelaar vergokte $300.000 aan gebruikerstegoeden
Een pseudonieme ontwikkelaar die voor het op Solana gebaseerde Cypher Protocol werkt, bekende dat hij 300.000 dollar van zijn gebruikers stal en vergokte. “Om de olifant in de kamer meteen aan te spreken, de beschuldigingen zijn waar. Ik heb de fondsen gepakt en vergokte ze. Ik ben er niet mee weggerend en anderen ook niet”, aldus de pseudonieme Hoak in zijn bekentenis.
317.000 dollar aan kapitaal verdwenen
Hoak ging slinks te werk en wist het kapitaal over een periode van maanden via 36 verschillende opnames uit de contracten te stelen. Het ging om een totaalbedrag van 317.000 dollar aan Solana, Tether en USD Coin.
Op zijn piek zat er in de wallet van Hoak voor 68.365 dollar aan digitale assets. Dat was op 7 december 2023. Daarna werden de fondsen naar Binance gestuurd. Op 22 april had Hoak nog 56.000 dollar aan digitale assets in zijn wallet, die vervolgens over twee dagen naar Binance werden gestuurd.
De diefstal van Hoak is een volgende klap voor het Cypher Protocol, dat in augustus 2023 werd gehackt. Die hack resulteerde destijds in een verlies van ruim 1 miljoen dollar aan digitale assets. Hoak zelf probeert zich nu in te dekken.
Dief probeert zich in te dekken
Hij zegt zelf van niet, maar het is duidelijk dat Hoak zich op Twitter probeert in te dekken. “Ik probeer mezelf op geen enkele manier tot slachtoffer om te dopen, maar dit is de culminatie van een verlammende gokverslaving en waarschijnlijk meerdere andere psychologische factoren die ongecontroleerd aan de gang waren”, aldus Hoak.
Het is duidelijk dat hij het probeert te spelen op psychologische problemen. Daar zou een rechter hem eventueel respijt voor kunnen geven, maar dan moet het wel heel serieus zijn. Je kunt er niet zomaar vandoor gaan met tonnen van gebruikers, die vervolgens vergokken en je dan op dit soort dingen beroepen.
Dat is bij Sam Bankman-Fried natuurlijk ook niet gelukt. Al is het voordeel van Hoak dat het om veel en veel kleinere bedragen gaat. Daardoor komt hij er waarschijnlijk met een beperkte straf vanaf. Laat dit ook een waarschuwing zijn om niet zomaar ieder project te vertrouwen.
Zeker bij de kleinere projecten zie je dit soort dingen vaker gebeuren in de crypto-wereld. Dat is helaas de realiteit.