Bitcoin is digitaal geld, ondanks transactiekosten

De belangrijkste belofte van bitcoin is sinds de lancering op 3 januari 2009 niet veranderd. Bitcoin is peer-to-peer digitaal geld. Dat is het altijd geweest en als er genoeg deelnemers zijn, zal dit ook altijd zo blijven. Althans, dat is het punt wat Marty Bent probeert te maken.

Altcoins missen waar het om draait

Veel altcoins haken in op die belofte van bitcoin. Velen zijn min of meer een kopie van bitcoin en beweren dat ze bestaansrecht hebben omdat de transactiekosten van bitcoin te hoog zijn, en de bevestigingen te traag. Hierdoor kan bitcoin in hun ogen niet levensvatbaar zijn omdat contante uitwisselingen onmiddellijk en vrijwel zonder kosten moeten zijn.

Bent zegt dat deze beloftes gestoeld zijn op onwetendheid, onwetendheid als het gaat om de definitie van het woord ‘contant’.

Defintie van contant geld

Hij noemt contant geld een instrument dat kan worden gebruikt als eindafrekening tijdens de handel. Dit betekent dat om onder de definitie van contant geld te vallen, een monetair goed onder volledige controle van de gebruiker moet staan. Ook moet de ontvanger bereid moet zijn het als eindafrekening te accepteren in ruil voor zijn product of dienst.

Sommige vormen van contant geld, zoals de euro, hebben geen kosten en kunnen onmiddellijk worden vereffend zodra je het product in handen hebt en het geld overgedragen is. Dat betekent niet dat andere monetaire goederen de rol van contant geld niet kunnen vervullen.

Verborgen kosten komen achteraf

Hij gaat ook in op de verborgen kosten.

Hoewel er op het moment van verkoop mogelijk geen vergoedingen zijn voor contante betalingen zoals de euro, zijn er verborgen kosten in de vorm van inflatie. Deze treedt op als gevolg van de waardevermindering van de valuta. Dat is de afweging die je moet maken. De euro biedt directe en “gratis” transacties op het moment van verkoop, maar wel ten koste van waardevermindering op lange termijn.

Het grote verschil is dat bij bitcoin, de kosten transparant zijn en bij elke transactie meteen voelbaar. Althans als de transactie via de eerste laag van de blockchain verloopt (dus niet via het lightning netwerk). Vanwege het gedistribueerde karakter van bitcoin, de schaarste aan blokruimte en de schaarste van het totale aanbod van bitcoins, heeft de gebruiker de transactievergoeding en de afwikkeltijd zelf in de hand.

Proof of Work

De schaarse ruimte in de blokken van de blockchain zorgt voor een competitie om transacties tijdig in blokken op te nemen. Maar de kosten zullen nooit hoger worden dan wat individuen bereid zijn om te betalen. Hoeveel ze bereid zijn te betalen hangt af van de urgentie. Als iemand bereid is een even te wachten, betalen ze een lagere vergoeding.

De aard van Proof of Work maakt het voordelig om te wachten tot een bepaald aantal blokken zijn toegevoegd naast het blok waarin de transactie is opgenomen. Zo heb je de garantie dat je transactie niet teruggedraaid of overschreven kan worden.

Daarom is de definitieve afwikkeltijd langer dan als je met euro’s een kopje koffie koopt. En aangezien er maar 21 miljoen bitcoins zullen zijn en individuen over de hele wereld concurreren om die bitcoins te krijgen, zullen de transactiekosten in euros of dollars stijgen. Zeker als de koers van bitcoin stijgt en hierdoor het aantal gebruikers toeneemt. Bent noemt dit de betekenis van digitaal goud.

Dit zijn de afwegingen waar bitcoin gebruikers mee moeten leven als ze willen zorgen voor peer-to-peer gedistribueerd contant geld dat door niemand wordt beheerd en niet kan worden verlaagd via inflatie. Deze afwegingen zijn naar mijn mening zeer de moeite waard.

Maar wie gebruikt bitcoin als betaalmiddel?

Toch gebruiken veel mensen bitcoin nu vooral als waardeopslag en als speculatiemiddel. Weinigen gebruiken bitcoin als betaalmiddel.

Dat maakt niet uit. Het gaat erom wat bitcoin mogelijk maakt. Bitcoin stelt mensen in staat om het te gebruiken als een waardeopslag, ruilmiddel, rekeneenheid, enz. Alleen al omdat je merkt dat de meeste bitcoiners het op dit moment gebruiken als een waardeopslag, kan bitcoin ook functioneren als een ruilmiddel. Mensen gebruiken bitcoin elke dag als ruilmiddel. Je kunt niet dicteren hoe mensen bitcoin moeten gebruiken. Bitcoin heeft bepaalde eigenschappen die verschillende use cases mogelijk maken.

Hij sluit af door te stellen dat bitcoin een digitaal contant instrument is.

Vroeg of laat zullen steeds meer mensen zich realiseren dat digitaal goud het beste digitale geld is.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.