Digitale graffiti NOT YOUR KEYS NOT YOUR COINS in Nijmegen

Toegegeven, het is niet het toppunt van innovatie maar wel een geinige manier om je satoshi te gebruiken. Satoshi’s World is de nieuwste rage op het Lightning Network, hiermee kan je digitaal graffiti achterlaten, zonder censuur, overal ter wereld.

Spelen op het Lightning Network

Het Witte Huis in Washington DC is getagged met digitale graffiti. Een kunstenaar heeft het bitcoinlogo hier achtergelaten. Op Satoshi’s World kan iedereen voor een kleine bijdrage digitale graffiti achterlaten. Dit mag tekst zijn, maar kunnen ook gifjes of afbeeldingen zijn. Hier betaal je een hele kleine fee voor. Je kan de kunstwerken aanschouwen via een feed van Google Maps.

Ook wij hebben ons eraan gewaagd. Wij betaalden nog geen 8 cent om ons logo en de boodschap ‘Not your keys, Not your coins’ in Nijmegen te taggen.

Hoe werkt het?

Het werkt net als Google Maps. Je zoekt eerst de locatie op waar je iets wil achterlaten. Vervolgens sleep je het oranje mannetje naar de blauw gearceerde weg. Rechts verschijnt een scherm waarop je door het blikveld van het mannetje de wereld kan bekijken. Net als een videospel.

Nu kan je elk bericht plaatsen wat je wil, waaronder emoji’s, afbeeldingen en GIF’s. Hiervoor betaal je 50 satoshi per teken. Dat is ongeveer 0,0015 eurocent. De betaling verloopt via het Lightning Network en is daarom vrijwel direct verwerkt.

Na het afronden van je tekst of plaatsen van je afbeelding, krijg je een QR-code te zien. Gebruik je favoriete lightning wallet (wij gebruiken Blue Wallet) op je smartphone om deze code te scannen. Binnen een seconde is de betaling verwerkt.

Satoshi en het Lightning Network

Voor de duidelijkheid: een bitcoin is op dit moment opdeelbaar in 100.000.000 stukjes. Deze stukjes worden satoshi’s genoemd. Het Lightning Network is een zogeheten off-chain oplossing om snellere en ook meer transacties mogelijk te maken. In andere woorden: via het Lightning Network vinden transacties niet plaats op de blockchain. In plaats daarvan vind je transacties terug in een laag over de blockchain.

Twitteraar Pseudozach schijnt achter Satoshi’s world te zitten. Hij zegt dat de prijs per teken eerst 10 satoshi was. Nog geen paar uur later verhoogt hij de prijs naar 50 satoshi.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.