ECB claimt dat niet bestaande digitale euro energiezuiniger is dan bitcoin

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de plannen voor een digitale euro in een stroomversnelling gezet. Waarschijnlijk gedreven door de snelle opkomst van bitcoin wat daarmee in toenemende mate een bedreiging vormt voor het monopolie op geld van overheden. Op 14 juli is officieel de onderzoeksfase van de digitale euro gestart.

Deze fase moet in totaal twee jaar in beslag nemen, waarbij de Eurogroup de blauwdruk voor de digitale euro zal uittekenen. Hierbij komt de focus te liggen op de voorkeuren van de eindgebruiker en worden de technische adviezen van winkeliers en financiële tussenpersonen. ‘We onderzoeken de manier waarop een digitale euro ontworpen moet worden en verdeeld kan worden over iedereen in de Eurozone,’ aldus de ECB via Twitter.

Energieverbruik verwaarloosbaar vergeleken met bitcoin

Behalve de aankondiging heeft de ECB ook laten doorschemeren zich zorgen te maken over het energieverbruik van bitcoin. Ze benoemen namelijk heel concreet dat het energieverbruik van de digitale euro verwaarloosbaar is ten opzichte van de energieconsumptie en de klimaatafdruk van bitcoin. Waarmee ze voorzichtig de aanval op bitcoin lijken te openen.

Het is niet vreemd dat een gecentraliseerd systeem minder energie verbruikt dan een decentraal systeem als bitcoin. In die zin is het dan ook niet helemaal fair om bitcoin en een digitale euro met elkaar te vergelijken. Het zou interessanter zijn om te kijken naar de effecten van een digitale euro en bitcoin op de maatschappij. Wat voor effect heeft een financieel systeem gebaseerd op schulden en inflatie op de energieconsumptie van de maatschappij?

Het huidige financiële systeem kan bijvoorbeeld alleen overeind blijven bij eindeloze economische groei. Dat is nodig om de groeiende schuldenberg en de daaraan verbonden rentebetalingen te kunnen terugbetalen. Hoe goed is het voor het klimaat om een financieel systeem te hebben dat steeds meer productie nodig heeft om te overleven? Dat zijn de vragen die je ook moet beantwoorden als je het klimaat een belangrijk argument vindt.

Steeds meer centrale banken kondigen digitale valuta aan

Naast de ECB zijn er wereldwijd vele andere centrale banken die momenteel pilots draaien of de mogelijkheden onderzoeken voor een digitale nationale valuta. Zo hebben ook de Verenigde Arabische Emiraten een digitale versie van hun fiatgeld aangekondigd. In een driejarenplan dat loopt van 2023 tot 2026 moet de centrale bank van het land behoren tot de top 10 financiële leiders ter wereld.

Behalve de Verenigde Arabische Emiraten zijn ze ook in China, de Verenigde Staten en zelfs in Vietnam bezig met een digitale fiatmunt. Vrij recent legde premier Pham Minh Chính bij de centrale bank van Vietnam het verzoek neer om de experimenten met een eigen digitale valuta te starten.

Het lijkt erop dat steeds meer overheden de druk van bitcoin voelen en een digitale nationale valuta als uitweg zien om hun financiële macht vast te houden. Het wordt interessant om te zien welke vorm de eerste digitale nationale valuta zullen krijgen. Worden het munten van vrijheid of gaan we juist meer de kant van de financiële controle op?


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Het is de duivel dat de bitcoin demoniseert!

    Ik hou mijn hart cast, de manier hoe de euro er doorheen is gedrukt is niet zo roze kleurig. De manier om zo snel mogelijk een manier te vinden om de machtspositie te behouden laat zien dat de integriteit van het hedendaagse monetairesysteem geen eeuwigheid meer gaat duren. Ik ben er van overtuigd dat de cryptomunt aan het langste eind zal gaan trekken. Dit roekeloze gedrag is gedoemd om meer cruciale fouten te maken.

    16 juli 2021