In reactie op China en Facebook: Duitsland wil digitale euro van centrale bank

Olaf Scholz is voorstander van het digitaliseren van onze munteenheid de euro. Dit is niet zomaar iemand, Scholz is is sinds vorig jaar Vicekanselier en Duits Bondsminister van Financiën in het kabinet-Merkel IV.

Europa moet voorlopen op China, Rusland, VS en Facebook

“Een dergelijk betalingssysteem zou goed zijn voor het financiële hart van Europa en de integratie van de euro in het wereldwijde financiële systeem”, aldus Scholz. Hij zei dit eind vorige week en het Duitse WiWo (WirtschaftsWoche) schreeft hierover.

“We moeten dit gevecht niet overlaten aan China, Rusland, de VS of andere particuliere providers,” voegde Scholz eraan toe. Met particuliere providers kan hij meerdere partijen bedoelen, maar het lijkt of hij doelt op Libra, de stablecoin van Facebook.

Wel eigen digitale valuta, geen particuliere valuta

Vorige maand deelde de Duitse regering hun blockchain- en cryptoplannen. Het doel is om te voorkomen dat andere valuta dan fiat in Duitsland wordt uitgegeven. Ook dit lijkt een reactie op Facebook’s Libra.

Reuters meldde dat het kabinet van de Duitse bondskanselier Angela Merkel positief staat tegenover deze strategie. Hoewel het kabinet voorstander is van de digitale transformatie van hun economie, is het tegen particuliere bedrijven die digitale valuta uitgeven.

“We willen voorop lopen en Duitsland als toonaangevende technologisch land verder versterken. Tegelijkertijd moeten we de consumenten en de staatssoevereiniteit beschermen, ” zei Scholz. “Een kernelement van de soevereiniteit van de staat is de uitgifte van een valuta, we zullen deze taak niet aan particuliere bedrijven overlaten.”


Altijd op de hoogte van het laatste cryptonieuws?

Volg ons op Telegram


Duitsland staat niet alleen

Duitse functionarissen zijn niet de enige die zich uitspreken tegen Libra. Eerder hielden ze een gezamenlijke persconferentie met de Fransen. De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire zei toen dat de nieuwe cryptocurrency van Facebook niet mag worden gebruikt in Europa. Zeker niet als er bezorgdheid blijft bestaan over de soevereiniteit van de munt en aanhoudende financiële risico’s.

Bestuurslid Benoît Coeuré van de Europese Centrale Bank zei vorige maand dat stablecoins aanleiding geven tot “ernstige risico’s”. Libra is een “wake-up call”, zei hij, toevoegend: “We moeten nadenken over een digitale centrale bank valuta.”

VS en China willen ook mee doen

Het idee van een eigen digitale munt is overigens niet nieuw. Vorige week werd via de officiële weg in de VS een verzoek ingediend of de Amerikaanse Centrale Bank (FED) de haalbaarheid van een nationale digitale dollar wil onderzoeken.

China schijnt er al helemaal klaar voor te zijn. Hun digitale munt kan in theorie volgende maand al verspreid worden.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.