In lijn met wens Erdogan: Turkije wil in 2020 nationale cryptocurrency lanceren, digitale lira is bijna klaar
De Turkse overheid zou in 2020 klaar moeten zijn met het testen van hun nationale centrale bank digitale valuta (CBDC). De op blockchain gebaseerde digitale lira zal worden uitgegeven door de Turkse centrale bank, geheel in lijn met het presidentiële programma 2020 van president Erdogan.
Testen eind 2020 afgerond
In het presidentiële programma, dat op 3 november werd gepubliceerd, staat dat het testen van de digitale lira tegen het einde van 2020 afgerond moeten zijn. Dit staat in de Resmi Gazete. Resmi Gazete is het nationale en enige officiële tijdschrift van het land dat nieuwe wetgeving en andere officiële aankondigingen publiceert.
Naast de centrale bank werkt ook TUBITAK aan het project. Dit is de wetenschappelijke en technologische onderzoeksraad van Turkije. Het doel is om de lokale economie te versterken, en minder kwetsbaar te maken voor buitenlandse invloeden.
Duidelijke roadmap
In het artikel van Resmi Gazette staat: “Het hoofddoel is om een financiële sector op te richten met een sterke institutionele structuur die tegen lage kosten kan reageren op de financieringsbehoeften van de reële sector, verschillende betrouwbare financiële instrumenten kan aanbieden aan betrouwbare investeerders en Istanbul om een aantrekkelijk wereldwijd financieel centrum te worden. ”
In juli 2019 deelde de Turkse overheid een soort economische roadmap voor de periode 2019-2023. Naast een CBDC wil de overheid blockchain technologie gebruiken voor transport, douane, openbare diensten en administratie. In september kondigde Turkije ook al plannen aan om een nationale blockchain-infrastructuur op te zetten om gedistribueerde grootboeken te gebruiken in het openbaar bestuur.
Achtergrond Turkse economie
In 2018 werd Turkije geconfronteerd met een van de ergste valuta- en schuldenrampen in de geschiedenis van het land. De Turkse lira daalde zo dramatisch dat op 23 mei 2018 de valutamarkten in Istanbul de handel in de lira stopzette. Dit kwam deels door slecht monetair beleid, maar ook door een diplomatieke kwestie met de Verenigde Staten. De lira verloor 40% in waarde ten opzichte van de dollar.
De crisis dwong ratingbureaus om de schuld- en kredietratings van Turkije te verlagen. Hierdoor voorspelden veel analisten een recessie en bezuinigingsmaatregelen. In een poging de Turkse economie nieuw leven in te blazen, wil de regering van president Erdogan een door de centrale bank uitgegeven digitale valuta introduceren.
Door de crisis nam het vertrouwen in de lira logischerwijs af, en dit ging gepaard met meer vertrouwen in bitcoin. De ING publiceerde in augustus een onderzoek waarin stond dat van alle Europese landen, Turkse deelnemers het meeste vertrouwen hebben in bitcoin. Liefst 62% is positief over bitcoin.
Ook zag je in augustus 2018 een enorme toename in de handel in bitcoin. Het dagelijks handelsvolume op de grootste Turkse crypto exchange was op zondag 12 augustus twee miljoen dollar, en nog geen dag later bijna veertien miljoen dollar. Een stijging van 600 procent.
Vorige maand dreigde Trump nog om de economie van Turkije helemaal kapot te maken, maar daar is hij inmiddels van terug gekomen.
As I have stated strongly before, and just to reiterate, if Turkey does anything that I, in my great and unmatched wisdom, consider to be off limits, I will totally destroy and obliterate the Economy of Turkey (I’ve done before!). They must, with Europe and others, watch over…
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 7, 2019