Dirk Scheringa overweegt rechtszaak tegen ICO Headstart

Voormalig bankier Dirk Scheringa spant mogelijk een rechtszaak aan tegen cryptobedrijf ICO Headstart. En hij is niet de enige. Ook gedupeerde klanten overwegen juridische stappen.

Eind december 2017 werd bekend dat Scheringa aantrad tot het bestuur van het Nederlandse cryptobedrijf. Dt bleek geen goed huwelijk, in juni 2018 stapte hij alweer op.

Vertrouwen Scheringa beschadigd

In een interview met het AD doet Scheringa een boekje open over dit besluit: ‘Toen mijn vertrouwen door hen werd beschaamd en ik geen inzicht kreeg in de financiële zaken, heb ik me direct teruggetrokken.’

Een andere reden is dat Dirk Scheringa deels werd betaald in euro’s en deels in MOAT. Dat is de token van ICO Headstart. Deze munt is alleen niets waard: hij wordt op dit moment nergens verhandeld. Ergens is dit ook wel ironisch. De afkorting van de munt staat namelijk voor Mother Of All Tokens.

De rol van Dirk Scheringa bij ICO Headstart

Hoe is het eigenlijk allemaal begonnen? In december werd ex-bankier Dirk Scheringa benaderd door het Nederlandse cryptobedrijf ICO Headstart. Op dat moment verkeerde de cryptomarkt nog in een euforische staat. Bitcoin was op weg naar een all time high, en ook andere cryptomunten presteerden beter dan ooit tevoren.

Het begon veelbelovend. Dirk Scheringa als topman bij een Nederlandse crypto startup. Voor ICO Headstart neemt hij een promotievideo op. Met een hamer in de hand loopt hij naar de Nederlandse banken, klaar voor een revolutie.

Maar al snel gaat het de andere kant op. Al na een maand werd Scheringa ontheven uit zijn functie als topman. Hij krijgt daarnaast ook geen inzicht in de financiële zaken van ICO Headstart. In juni besluit Scheringa definitief afscheid te nemen van de startup.

Wat is ICO Headstart?

ICO Headstart is een Nederlands initiatief. De belofte was om verschillende ICO projecten te beoordelen. Een soort prescreening voor initial coin offerings. In 2018 zouden ruim 100 projecten via het platform van ICO Headstart worden aangeboden.

Ook was het plan om een eigen token op de markt te brengen, de MOAT. Deze token wordt alleen op geen enkele cryptocurrency exchange aangeboden en heeft daarom geen waarde. Investeerders die geld hebben gestoken in ICO Headstart hebben daar dus nooit iets voor teruggekregen. Scheringa en gedupeerde klanten overwegen nu daarom stappen te zetten tegen ICO Headstart.

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Is hier ooit nog wat uitgekomen? Ik heb zelf er ook wat ingestoken met de hoop dat het wat zou worden. Ik snap dat een business kan falen, maar deze gasten lijken de boel opgelicht te hebben..

    13 april 2021