Dit is hoe Lightspark van Bitcoin een betaalmiddel maakt voor de hele wereld

David Marcus zegt tijdens een interview op de Amerikaanse zender CNBC dat het simpel is om wereldwijd te communiceren, maar dat internationale geldtransfers nog onderontwikkeld zijn. Marcus vergeleek het mondiale betalingsverkeer met het faxtijdperk. Hij gelooft dat Bitcoin het betaalverkeer kan moderniseren.

David Marcus is directeur bij Lightspark

Marcus was een van de oprichters van Diem, een cryptocurrency-project van Facebook, en was directeur van PayPal, evenals hoofd van Messenger en hoofd van Novi bij Meta. Sinds mei 2022 is Marcus mede-oprichter en CEO van Lightspark, een cryptocurrency-startup gericht op Bitcoin en het Lightning Network.

Lightspark is gebouwd op het Lightning Network, een betalingsprotocol voor Bitcoin. Het Lightning Network maakt vrijwel realtime transacties mogelijk, is schaalbaar en biedt privacyfuncties die het onderscheiden van Bitcoin’s normale blockchain. Hoewel het Lightning Network krachtig is, is het ook zeer complex en dat vormt voor veel gebruikers een drempel.

Bitcoin betalingen moeten simpeler

Volgens Marcus is het doel van Lightspark om deze complexiteit te vereenvoudigen door een toegangspunt voor ondernemers te bieden. Met een bedrijfsmodel vergelijkbaar met AWS of andere SaaS-cloudgebaseerde bedrijven, brengt Lightspark een kleine vergoeding in rekening voor transacties die via zijn platform worden uitgevoerd.

De startup richt zich op ontwikkelaars, wallets, beurzen en OTC-spelers, met de nadruk op het in staat stellen van ontwikkelaars om nieuwe en innovatieve ervaringen op te bouwen.

Videobellen is beter geregeld dan internationale betalingen

Gisteren verscheen Marcus op CNBC’s “Squawk Box” om de missie van Lightspark te bespreken. Volgens Marcus wil de startup Bitcoin omvormen tot een wereldwijd betalingsnetwerk. Hij benadrukte het gemak waarmee mensen wereldwijd kunnen communiceren via e-mail, sms of videochat, maar betreurde dat het verzenden van geld over de grenzen heen nog steeds een uitdaging is.

Toen hem werd gevraagd naar de beperkingen van bestaande betaalmethoden zoals Venmo, zei Marcus dat deze diensten niet universeel zijn. Dat klopt, dit gebruiken we in Nederland niet.

Hij legde uit dat het sturen van geld naar hen een ingewikkeld proces wordt als iemand niet dezelfde fintech-apps gebruikt of een internationale toerist is. Marcus benadrukte de noodzaak van een universeel protocol voor geld op internet, iets wat volgens hem in de huidige systemen ontbreekt. Hij wees er ook op dat het internationaal verzenden van geld vaak omslachtige processen met zich meebrengt, zoals naar een bankfiliaal lopen en een vergoeding betalen.

Marcus zei dat het mondiale betalingsnetwerk een “gigantische” aangelegenheid is, waarbij biljoenen dollars aan transacties plaatsvinden die via SWIFT en andere betalingsnetwerken verlopen.

Stem jij BLOX naar de top? Laat je horen en maak kans op een prijs!

Geniet jij dagelijks van BLOX? Laat dan van je horen! BLOX is namelijk maar liefst twee keer genomineerd voor Website van het jaar in de categorieën ‘Financieel’ en ‘Financiële apps’! En om deze prijzen daadwerkelijk in de wacht te slepen, hebben wij jouw stem dubbel nodig. Stem dus snel op zowel de site als op onze app en maak ook nog eens kans op toffe prijzen! Stemmen kan tot en met 20 oktober. Kunnen we rekenen op jouw support?


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.