Dit is waarom Shanghai Ethereum een boost kan geven

Ongeveer een half jaar de overstap van Ethereum van Proof-of-Work naar Proof-of-Stake is het tijd voor de volgende grote upgrade van het platform. Het gaat om de Shanghai-upgrade, die het voor het eerste mogelijk maakt om Ethereum te unstaken. Kan deze upgrade een nieuwe boost voor de Ethereum koers veroorzaken?

Discussie over de Shanghai-upgrade

Als je het aan de gemiddelde analist vraagt, dan kan het echt twee kanten opgaan voor Ethereum met de Shanghai-upgrade. Aan de ene kant komen er met die upgrade in potentie 16 miljoen Ethers vrij. Die 16 miljoen tokens zitten momenteel nog vast in het Proof-of-Stake contract, terwijl ze straks dus in theorie weer in de verkoop kunnen.

Met de huidige koers van ongeveer 1.800 dollar gaat dat om een bedrag van om en nabij de 28,8 miljard dollar. Als de Shanghai-upgrade er begin april daadwerkelijk komt, dan komt er dus een gigantische hoeveelheid kapitaal vrij.

Aan de andere kant kun je ook beargumenteren dat de Shanghai-upgrade betekent dat het veiliger is om Ethereum te staken. Investeerders weten nu immers zeker dat ze hun Ethers wanneer ze dat willen kunnen losmaken en verkopen. Op dit moment kan dat niet, wat sommige mensen er mogelijk van weerhoudt om Ethereum te staken.

Bankencrisis goed voor Ethereum

Voorlopig is het effect van de Shanghai-upgrade op de Ethereum koers nog pure speculatie, maar kunnen we in ieder geval zeggen dat de bankencrisis positief is voor de digitale munt. Sinds de start van de problemen in de Verenigde Staten is de Ethereum koers flink gestegen. Zodanig, dat er voor de eerste maanden van 2023 een plus van 48 procent op de borden staat voor Ethereum.

Het lijkt erop dat investeerders op zoek zijn naar alternatieven en die onder andere vinden in Ethereum en de DeFi-wereld. On-chain data van Glassnode leert ons namelijk dat er een behoorlijke toename is van het aantal Ethereum dat in DeFi-protocollen zit.

Hoeveelheid Ethereum in smart contracts. Bron: Glassnode

Tussen 13 en 20 maart is het aantal Ethereum in smart contracts met bijna 270.000 tokens gestegen. Die tokens vertegenwoordigen ongeveer 0,22 procent van alle Ethereum en 200 miljoen dollar aan waarde.

Uiteindelijk is dat natuurlijk goed voor de Ethereum koers, omdat er hiermee minder Ethers beschikbaar zijn voor de vrije verkoop. Wat deze statistiek betreft, ziet de nabije toekomst er rooskleurig uit voor de Ethereum koers.

Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.